Det bär mig emot…

Gratis. Gott. Nyttigt. Svenskt. Ekologiskt. Och gratis… vad är haken Och vad handlar det om?

Det handlar om bär och haken är arbete.

Lingon, Hallon, Blåbär, Björnbär, Hjorton. De finns i massor ute i våra skogar, inte alls långt bort. Det krävs inga specialkunskaper kunskaper för att plocka bär, ingen dyr utrustning, på sin höjd en hink och eventuellt en bärplockare.

Bär har vi ju jämt nytta av – till glassen, att göra sylt av, att göra saft av… bara lite socker i princip så är det klart.  Men istället köper vi dyrbar saft & sylt som smakar nästan lika bra eller billig Euroshopper som smakar så där.

Det som fick mig ut i skogen var tävlingsmomentet. Tävlingen mot alla de där thailändarna som kommer och tar våra bär. Och tjänar pengar på det! På mina bär. Det gällde att hinna först. Och det var inga problem. Inte heller enligt statistiken, för den säger att 80% av de vilda bären i Sverige aldrig plockas utan ramlar av och ruttnar bort.

Mot skörden! Sagt och gjort. Vi var två familjer, fyra vuxna och två små busiga barn som gick ut i skogen. 10 minuters gång och där under kraftledningarna lyste det rött på marken. Barnen fick springa och en vuxen såg efter dem (det var inte jag) medan vi andra tre plockade. Trivsamt. Lite halvt tillsammans, men ändå helt på egen hand. Lugn och ro. Man hade mycket väl kunnat fördriva tiden med en mp3-spelare, men jag föredrog att spendera den med mina tankar.

Vi höll på en timme och fick ihop sex liter, utan att förta oss. Grillade korv och tågade hemåt. Och det kändes stärkande att ha varit ute i skogen.

Väl hemma ska de små röda rackarna rensas från dåliga individer och sådant från skogen som inte är bär. Men även det är ett ganska avkopplande terapiarbete. Vill man inte sitta med sina egna tankar nu heller, kan man alltid slå på musik eller någon slags tv-underhållning som inte kräver större engagemang.

Lingon - rensade

Lingon (till vänster) -rensade och redo.

Nedan: det blir en del över som kommer att bli biogas och kanske driva den taxi jag tar vid något valt tillfälle.

 

Men så här långt kändes det utmärkt att inte ha skänkt bort alla våra bär till folk från andra sidan jorden!

Hur jag gör saft & sylt, och hur mycket jag sparade i kronor & ören, återkommer jag till.

Läs om lingonens fortsatta öde här

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Mat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s