5 anledningar till att svenskar ligger i mittfilen

En annan trafiklag som inte respekteras är den som säger att fordon ska framföras i höger körfält, övriga är enbart till för tillfällig vistelse i samband med omkörning. Detta är extremt tydligt på sexfiliga motorvägar, dvs med tre fält i vardera riktningen. Svenskar är extrema mittfilsfetischister!

  • Är det för att mitten är lagom?
  • Är vi så ovana med så många filer att vi inte vet hur vi ska placera bilen?
  • Eller är det för att alla någon gång varit gäst i göteborgstrakten, där höger körfält utan förvarning kan övergå till att vara svängfil och vips så hamnar man i någon förort och får spendera en kvart på att ta sig därifrån?
  • Eller för att man tror att det ändå snart kommer att ligga en lastbil i höger fil, så det är bekvämare att ligga i mittfältet?
  • Eller är det jobbigt att släppa ut folk från påfartssträckorna?

Alla dessa teorier rasade för mig härom veckan, när jag var på väg norrut i södra Stockholm. På denna väg övergår höger fil inte till svängfil och det är mycket långt till vägen delar sig i Årsta. Jag höll mig i höger fil och en lastbil, en Mercedeslastbil, en 1524 (visste du att det ger information om att de har en totalvikt om 15 ton och har 240 hästkrafter?), kommer ut på påfarten och jag flyttar mig till mitt fältet för att släppa in denne.
Lastbilen hade rätt bra fart och kommer ut på vägen långt framför mig, så jag går tillbaka till höger fil, bakom den. Döm av min förvåning då den efter några hundra meter blinkar och går ut i mittfilen och högerfilen framåt är tom på annan trafik. Den höll cirka 85 och jag 90, så jag fick gå ut i tredje fil, passera lastbilen och sedan tillbaka till högerfilen. Medan den låg kvar i mittfilen. Eftersom vår fartskillnad var liten, såg jag den länge och den låg kvar där i mittfilen. Varför? Professionell yrkestrafik. En budbil, som bara är verksam i Stockholm och därför med stor sannolikhet hade god lokalkännedom. Vad är det för läskigt med höger körfält som bara jag har missat?

Denna fobi för högerfil för i alla fall med sig en annan möjlighet, för om du kan tänka dig att köra i höger körfält har du i princip ett eget körfält! Precis som i den gamla Triss-reklamen, med körfältet ”Bosse”.

Läs gärna om hastighetsbrott och kommunala väghinder också

Kör fint!

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tankar och ord och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till 5 anledningar till att svenskar ligger i mittfilen

  1. Stefan Källander skriver:

    Det skulle vara bra med mer trafikpoliser ute på vägarna, inte för att jaga och bötfälla utan för att tillrättavisa och informera trafikanter. Vara till hjälp för nödställda vid punktering och dylikt. de kan hjälpa till och varna bakom kommande bilar vid däckbyte, för inte sänker folk farten när någon har problem. mvh Stefan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s