iLandsproblem i Tillvaron – Filosofi – XIIIb – Kostnaden för att härbärga prylar och egendom

Fortsättning från XIIIa – Gisslet med prylar och egendom

Varför alla dessa saker?

Vi spar på saker, för att ha när de behövs, för att:

– det är hämmande för inspirationen att behöva skaffa saker när anden för att genomföra ett projekt faller på (fast på samma sätt kan anskaffningen av erforderliga saker vara en bra bearbetning inför genomförandet)
– det rent ekonomiska, att slippa köpa dessa (igen)
– slippa ångesten över att behöva köpa en sak som man kastat
– slippa svårigheten att få tag i vissa saker när de behövs (gäller bara svårskaffade saker)
– komforten att ha dem till hands
– slippa ångesten att kasta en fungerande sak
– slippa jobbet med att sälja den

Men det motverkas av:

– platsen de tar upp under förvaringen och kostnaden för denna. Kvadratmeter kostar alltid, mer eller mindre tydligt. I hyra, uppvärmning etc.
– arbetet med att hitta rätt sak när den väl behövs. Var finns den? Vi spar sådana kvantiteter att vi inte hittar den sak vi ska ha när den väl behövs. Så istället köper vi en ny! Trots att vi har en. Eller har vi verkligen det. Är det ett falskt minne? Till slut blir skogen av bra-att-ha-saker så stor, att den blir ogenomtränglig och därmed värdelös.
Ändå är det så svårt att inte sluta spara och att kasta saker.

Jag vill presentera ett annat problem jag satt fingret på. Jag har ända sedan barnsben varit besatt av extrapris. Min mor var mycket för att utnyttja extrapris och inget fel i det. Men jag tror det slagit lite för hårt på mig. Jag ser det som ett erbjudande, som jag mår dåligt av om jag missar. Men det gäller för andra möjligheter och erbjudanden som jag ställs inför. Jag har svårt för att avböja ett erbjudande. Rädd för att det ska gå mig förbi. Från början kanske ett rent ekonomiskt incitament, men det blir gärna motsatt för mig: jag köper extraerbjudanden av saker som jag annars inte skulle ha köpt och som jag. Mat, t.ex. Eller bilar. Det finns i min historia ett antal bilar jag borde ha undvikit. Även någon av de som varit gratis, för gratis må de ha varit men de drar alltid pengar på något vis. Och tid. Och kraft.

Kom ihåg, att alla extraerbjudanden och sänkta priser är en strategi för att du ska köpa mera och säljaren kommer att öka sin vinst i och med erbjudandet. Exemplet “galet billigt – max 4 per hushåll” handlar inte primärt om att motverka att lokala pizzerior tömmer butikens lager, utan att folk – som du och jag – handlar mer (fyra) istället för det vi tänkt oss, kanske en till högst två. Storförpackningar av mat bara billigt om allt kan användas. Blir du tvungen att kasta delar av den är vinsten borta. Kanske portionerar du och fryser in? Visst, men räkna då in material för det, elen för frysen och framför allt den kraft du själv lägger det på det. Vad skulle du kunna gjort för trevligt istället?
Låt dig icke manipuleras!
Köp prylar för att de är nödvändiga, för att de underlättar din tillvaro, inte för att det är ”ett kap”. Spara ”bra att ha”-prylar så välsorterat, att du kan hitta dem, om så du blir väckt mitt i natten. Annars kommer de att kosta i kraft och kvadratmeter och uppvärmning, långt mer än de någonsin kan smaka.
Kläder och skor som inte använts på en säsong kommer sannolikt aldrig att användas, annat än till putstrasor, respektive att snubbla över.

Detta är en del i en filosofisk serie
Fortsättning följer med XIIIc – Gisslet med prylar och egendom

Se även iLandsproblem i Tillvaron – Filosofi Index och Intro

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Filosofi och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s