iLandsproblem i Tillvaron – Filosofi – XIIIc – Slav under kapitalet och konsumtionssamhället

Alla dessa saker.

Inte en belastning.

Hundratal med belastningar.

Orkar inte…. Köper något nytt i stället för att kasta.

Slav under kapitalet, det är var man är.

Vi är fostrad att jobba och köpa. Hjärntvättad. Det är ju bara julafton en gång om året, just därför handlar vi totalt onödiga saker till onödiga människor. Tacka Fan för att det bara är jul en gång per år. Vi har inte råd med mera. Varför köper vi som besatta bara för att en romersk kejsare införde kristendomen som riksreligion så att han kunde fortsätta att styra över vad han ansåg vara den östra delen av hans rike?

Vågar du vägra julhandel?

Jag tror varje år att jag ska våga låta bli men sedan så står jag där med detaljer i kassakön igen och skammen bränner i sinnet.

Konsumtionssamhället våldför sig på oss individer, för att självt överleva. Förr i tiden bytte vi ut saker för det var dåliga, slutade fungera. Idag, när de är generellt av bättre kvalitet, frestas vi av kommersiella krafter att byta upp oss, bara för att. Bara för att konsumtionssamhället behöver det för sitt eget välbefinnande. Men samtidigt behöver vi samhället. Men i den här formen? Det är alltid olustigt att lämna något som ändå fungerar, för något oprövat. Därför är vi tämligen fast. Men just i denna fråga, kan vi faktiskt påverka. Det är fortfarande mycket vårt val. T.ex. att inte byta ut en fullt funktionerande spis. Men börjar det bli en trend, så att det hotar samhället, kommer parametrar ändras för att tvinga oss att handla. Spisen, byte av spänning; de ökade ju trefasen från 380V till 400V för ett tag sedan. Sådana ändringar kan bli vanligare och göras aggresivare än vad detta var. Digitaliseringen av TV-sändingen är en annan. Och ett modernt exempel. 2012 kommer systemet bytas igen och alla boxar måste ersättas. 4:3 formatets övergång till 16:9 på TV-sändningen är ett annan, men mjukare, exempel.

Det här är en fortsättning från Filosofi XIIIb om Prylar

Fortsättning följer i Filosofi XIIId – om våndan över att ha fel prylar

Se även Index & Intro för övriga delar i serien

Mer kommer inom kort.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Filosofi och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s