iLandsproblem i Tillvaron – Filosofi – XIb – Kvinnan vs mannen och deras relation

Fortsättning från Filosofi XIa
Om Jämställdhet, jämlikhet, genusvetenskap, galenskap.

Jag tror att om 50 år, men hoppas på mycket tidigare, så kommer vi föraktfullt att skratta åt dagens genusforskare, på samma sätt som vi idag lite skamset hånler åt rasbiologiska instituetets skallmätningar på 30-talet.

Bekymret handlar om att vi umgås för mycket med det andra könet.

Hur kunde någon få för sig att kvinnor och män är lika? Hur kunde någon få för sig att alla föds med samma förutsättningar? Hur kunde det bli politiskt beslut på att det var så. Och hur kunde skolorna ta åt sig detta och lära ut det? Hela lärarkåren? Och de är bekymrade över dagens lärare, när gårdagens lärare inte ens hade vett att skilja tokpolitik från fakta.

Jag tänker att om min fru har 500 problem med mig – så borde jag inte ens tänka. Hon menar inte att det är 500 st. Det är bara hennes sätt att säga att hon inte är nöjd. Även om hon så skulle lista 500 problem och om jag skulle uppoffra allt för att rätta till dem, skulle sannolikt det verkliga problemet inte stå på listan. Alltså måste jag titta utanför listan.

Men om hon har ett problem som gör att hon känner så, är det rätt då? Vårt förhållande? Kanske måste hon få visa och uppleva för sig själv att hon kan slippa allt detta. Att dela ett liv, ett hem och ett barn innebär alltid kompromisser. Stora och små. Ständigt. Det handlar inte om att lösa det, det gäller att lära sig leva med dessa. Att inte sträva efter det optimala, det ultimata. Det är utopia.

Jag börjar bli trött. Jag tycker jag försökt olika vägar. Styra hårt utifrån vad jag tycker är riktigt. Jag har försökt föra samtal och vara lyhörd. Jag har försökt vara toffel och säga ja till allt. Men vad jag än gör blir det samma resultat.
Enda skillnaden är att jag mår olika bra. Jag måste vara rädd om mig själv, för oavsett vilken modell jag arbetat efter får jag mothugg. Mothugg som svider, tär och bryter ned. Jag är trött.

Jag tycker det är så konstigt, att dessa kvinnor som i ena stunden åberopar jämställdhet, i nästa stund ständigt och jämt ber om hjälp, men än det ena än det andra. Jag skulle inte säga något, om det var specialsaker, som de inte kunde själva. Eller att det krävs två för att det ska gå smidigt. Men det är det ju inte. Det är oftast ytterst banala saker, som de lika gärna skulle kunna göra själva. Visst, det är säkert smidigare för dem om någon annan gör det åt dem. Men är inte det latmasken som talar då? Förklädd till genus

Om jag ser till mig själv skulle jag aldrig be henne göra de saker hon ber mig om. Jag är uppväxt med att klara mig själv så långt det går. Jag skulle tycka det vore skamligt att behöva be om sådana saker. Och jag tror att i det omvända förhållandet, dvs att jag skulle be om saker och ting, skulle jag få till svar att de kan jag göra själv. Men det svaret åt andra hållet, det godtas inte. Pust.

Kvinnor ställer gärna ultimatum till sina män: ”Bättrar du inte dig så är det slut!” Är de verkligen är äkta ultimatum eller bara ett sätt att uttrycka sin motvilja? Hur ofta har en ultimatum satts i verket? Dessutom tenderar de att alltid komma tillbaka, när frustrationen lagt sig och verkligheten kommit över dem. Vi bör, visa av erfarenhet, se igenom detta, försöka höra vad de egentligen säger. Ta ett djupt andetag och tänka ett par sekunder innan vi fyrar av svaret. Förhoppningsvis blir det bättre av det. Mindre desperat, mindre taggigt etc. Vi borde vi det här laget kunna lära oss att se och höra vad de säger, när de säger en sak men menar en annan. För klarspråk kan vi konstatera, det existerar inte.

Fortsättning följer i Filosofi XIc – genus, man vs kvinna

Se även Introduktion till Filosofi där andra inlägg i samma serie finns indexerat

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Filosofi och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s