Spår 1 Uppsala och ett annat ”SJ”

Spårläggning av Spår 1 Uppsala C 18:e nov 2011

Uppsala Centralstation genomgår en totalombyggnad och är inne i slutfasen. Planen är invigning november 2011. Oups, det är ju nu det!

Men kanske ändå. De sista spåren att riva upp var spår 0, 1 och 2. Och dessa är alltså borta nu. Men imorse stod två spårläggningsmaskiner på spår 1, utanför gamla stationshuset (det som projektledaren och arkitekten ville riva, men inte fick för att det var K-märkt. De letade efter alla möjliga sätt att få bort det, men inte ens en dust av svamp kunde ge dem tillåtelse att riva det. Så de fick klä in det i en glasfasad som skulle passa till resten av industrilooken som resecentrum har och lokalen är numer resturang).

Igår stod jag vid bommarna i Uppsala och norrifrån kom den nyaste tågoperatören med sitt tåg. SJ… borde det förkortas, fast det kanske ger fel tankar. Skandinaviska Jernbaner heter de och från början trodde jag de skulle köra Stockholm-Göteborg bara. Därför blev jag glad när det visade sig att de kör Uppsala-Göteborg via Stockholm, men nu verkar trippen vara längre än så, eftersom de kom norr om Uppsala. Kan de köra Mora-Göteborg, via Uppsala och Stockholm?

Skandinaviska Jernbanor har ett annorlunda tågset, som påminner endel om Veolias upplägg, men bara till viss del. Och till skillnad från Veolia tänker de inte konkurrera med lågpris, utan kvalitet. Får se hur det går, de kör ju ändå på samma spår som statliga SJ…

Precis som Veolia, kör Skandinaviska Jernbanor med ett nytt och modernt lok (i deras fall 185 707, alltså ett TRAXX-lok) och med gamla vagnar. Skandinaviska Jernbanors tågset består av tre vagnar. Två förstaklassvagnar och en resturangvagn, målade i royalblått. Därför har det redan fått smeknamnet ”Blå tåget
Kvalitet, komfort och service kan kanske gå hem. Men mycket beror på hur punktliga de klarar av att vara på Banverkets spår.

Kul initiativ. Jag tänker prova dem om jag måste åka tåg till Göteborg. Eller varför inte till Dalarna?!

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Järnväg och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s