iLandsproblem i Tillvaron – Filosofi – IVa – Om Gud, kultur och en medvetande människa

Vad religion och kultur fyller för funktion i den medvetande människan. Gud är död. Livet efter detta. Slumpen eller inte.

Det gäller att göra det så bra som det är möjligt under denna vistelse på jorden. Skulle det mot förmodan finnas en fortsättning få vi väl ta den smällen då. Det är mycket lite som talar för att vi skulle kunna parera den vågen här och nu. Om den ens kommer.

Det är sånt som religiösa ledare sysslar med. Att invagga folk i övertygelse om att det kommer ett nytt hav efter detta. Och vill att folk ska paddla här och nu. För detta. Skräp. För OM det skulle bli en fortsättning, varför skulle det som de säger är rätt nödvändigtvis vara rätt?? Hur skulle det kunna vara ett till likadant liv efter detta?

Varför är det då så många som tror det då? Därför att de kulturer som kommit på Svaret har gått under, för där slutar folk jobba. Naturlig selektion.

Vi kan balansera att både veta svaret och fortsätta få samhället vi lever i att fungera. Kan vi? Ja hittills har vi ju gjort det.

Vänd på steken. Jo, medan jag tar en pastejmacka med saltgurka och fyller på temuggen. Litterärt alltså. Inte teet, men väl steken. Så, om vi nu listat ut Svaret på den stora Frågan, låt oss säga att vi faktiskt lever efter principen att ha det så bra som möjligt. Inte bara för stunden utan för hela livet, ty vi är några av de få som kan känna till svaret, erkänna svaret, men ändå fortsätta att fungera i samhället. Levde vi enbart för stunden, skulle vi flänga runt Nürburgrings nordslinga i en Ferrari tills vi
a) körde ihjäl oss eller
b) svalt ihjäl för vi hade inga pengar till mat eller
c) blev tagna av polisen för att vi inte betalade på lånet för bilen.
Levde vi och andra så skulle ett tillsynes bra samhäll gå under snabbt. Som Maya och Inka. Kanske det kom på hur det låg till, men inte kunde hantera det?

Nu lever vi inte så. Vi försöker överblicka hela vår situation. Nu, resten av dagen, detta år, kommande år, resten av Livet. Kanske inte aktivt. Kanske dumt nog inte aktivt. För om vi var fullständigt övertygade om hur fel vår tillvaro var, då tror jag vi hade gjort något åt den.
Istället vet vi vad vi har. Vi vet vad vi kan få. Och vad vi inte kan få. Vad vi kan sakna. Vi tror i alla fall det:
Du har ditt drömåk.
Du har en plats att förvara den på.
Du har tak över huvudet. Ingen risk att någon tar det ifrån dig.
Du har fört Ditt liv vidare.
Kanske har du några att dela ditt liv med i din familj. Någonstans tror du att det blir bättre.

Bibeln innehåller en massa tok, men många saker som är vettiga för att hjälpa individen att överleva i samhället – och för att samhället ska överleva. Ett tydligt exempel på detta är de sju dödssynderna. Typiska saker som om de undviks gör att samhället fungerar mycket bättre. Nu skulle det inte vara intressant att försöka förmå folk att avstå från detta om det inte vore för att människan söker sig till dessa, har begär efter en eller flera.

**

Intellektet hos homo sapiens gav 2 biverkningar:
– fritid
– frågan om varför, meningen med livet.

Lösningen blev
– kultur
– religion

Jag tror att vi för vår del har löst den andra biverkningen. Att gud inte finns, att livet är meningen i sig. Låt oss inte falla i grubbleri över det mer.

Det ger oss egentligen ännu mer fritid, eftersom religion tar tid. Olika mycket, men alltid en viss tid.

Så, eftersom vi uppfyller livet, genom att bara finnas och till det yttersta genom att ha barn, föreslår du att det gäller att försöka ha lite roligt under tiden.

Här går många för långt i min och ofta enligt samhällets normer. Ohämmade solsemestrar, spel, sex, alkohol, droger. Det som förr eller senare stör vardagen, den gilla gången. Rutinen.

Det måttfulla njutandet, som kan balanseras med en fungerande tillvaro, räcker ofta inte för den skara som fått tomhetssyndrom.

Låt oss njuta när vi kan, utan att njutandet får ta överhanden.

Tämligen snart kommer det överdrivna njutandet att ge baksmälla, iform av
– ekonomiska komplikationer,
– relationskomplikationer,
– fysisk hälsa,
– mental hälsa.

Inget av detta behöver ens komma ensamt. Inga direkt åtråvärda biverkningar.

Fortsättning följer i Filosofi IVb – Slumpen- finns den?

Detta är ett inlägg i en serie, se Introduktion och Index för övriga publicerade delar

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Filosofi och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s