Pyramidspel och bostadsbubblan

Efter ett antal år i studentlägenhet, så kom det oundvikliga brevet från hyresvärden – påvisa ditt behov av studentbostad. Vilket jag inte kan. Så avflytt är att vänta, kanske kan det förhalas en tid, men det är oundvikligt i längden.

Det är inte svårt att se varifrån initiativet kommer; förra anmodan om påvisan av behovet kom för 8,5 år sedan. Denna anmodan kom ett kvartal efter att kommunala Uppsalahem gått in som majoritetsägare i Studentstaden, lagom hunnit bli varma i kläderna kring styrelsebordet alltså.

Just nu är kanske den sämsta av tider för att flytta dessutom. Utbudet av såväl hyresobjekt som insatslägenheter är minimalt. Dessutom verkar det som om vi står inför en rejäl pyspunka på bostadsbubblan – att köpa nu riskerar att bli inte bara en dyr affär i sig, utan dessutom svår att få igen pengarna på inom överskådlig tid.

Bostadsmarknaden har blivit som ett pyramidspel, som bygger på att pyramiden hela tiden byggs på underifrån. Och att cementera in sig själv i botten på en gigantisk lånepyramid känns föga attraktivt.

Låt mig ge ett par äkta och upplevda exempel från Uppsala, som exemplifierar hur denna pyramid vuxit bara de senaste åren:

– en hygglig 2:a i Nyby dyker upp, kontaktar mäklaren, som berättar att den försäljningen ligger på is därför säljaren letar centralare bostad, men hittar ingen.
– en sunkig souterränglägenhet i utkanten av slummen, läggs ut för 575.000,-, precis likadan som den som en god kamrat sålde för tre år sedan för 395.000 och köpte för 310.000,- för fem år sedan. Men innan ens första visningen är den såld och visningen förstås inställd.
– och nu senast, en markplans-trea i Vänge (utanför stan, ca 15 km), utannonserad för 545.000,-. Mäklaren ringer och säger att säljaren fick ett bud på 625.000 på visningen för att skriva kontrakt omgående. Vilket säljaren tog. Men en annan spekulant gav sig inte, utan bjöd 650.000 ändå, varvid den förste lade 675.000 och säljaren tog det. Allt inom loppet av en timme. Och för tre år sedan handlades dessa för 3-350.000.

Samtidigt behöver man ju en bostad. Det är tämligen ofrånkomligt.

Så vad finns det för alternativ?

– Hoppas på en hyreslägenhet? Orimligt att förlita sig på den möjligheten.
Köpa en lägenheten, läget till trots? Kanske, trots allt har du inte förlorat pengarna förrän du säljer.
– Hyra i andra hand? Osäkert och det brukar betyda frekventa och jobbiga flyttar.
– Hyra ‘rivningskontakt‘? Bostadsföretagen hyr ut lägenheter som ska renoveras på månadsbasis. Som andrahand – flyttbehovet kvarstår liksom osäkerheten.

Bostaden är synnerligen central i ens liv.
Det är ens fristad och trygga hamn.
Utan den riskerar man att bli en Flygande Holländare på Livets stormiga hav.

Läs med om den förstående bostadsbubblan på den svenska marknaden här.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Tankar och ord och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s