Glutenfria pannkakor utan ägg och mjölk – recept

Pannkakor består ju traditionellt av vetemjöl, smör och ägg. Hur kan vi göra pannkaka utan samtliga ingredienser? Och blir det gott?
Svaret är ja, det blir gott och det är enkelt. Och de ser ut som pannkakor!

Ingredienser
Glutenfritt mjöl (Finax ‘blått’) – kan bytas mot vetemjöl om den inte behöver vara glutenfri
Mjölkfritt margarin (Milda mjölkfritt ‘silver’ – observera att den ”vanliga” Milda i guldfärgad förpackning innehåller mjölk!)
Sojamjölk (t.ex. Icas. Kan bytas mot havremjölk om sojaallergi föreligger)
Socker
Salt
1 potatis

Ingredienser för mjölkfria, äggfria och glutenfria pannkakor


Ingredienser för mjölk-, laktos och äggfria pannkakor

cirka 8 pannkakor = 2 portioner

Stekpanna
bunke
manuell visp
dl-mått
rivjärn
Stekspade

Pannkakor på gång - är man frän kör man dubbla stekpannor, speciellt om du har både gluten- och glutenfri smet


Gör så här
1. Mät upp 1,5 dl glutenfritt mjöl (2 dl om det är vetemjöl) och häll det i bunken
2. Tillsätt 2 tsk socker till mjölet
3. Tillsätt 2 krm salt till mjölet
4. Mät upp 3 dl sojamjölk och häll det i bunken
5. Slå på plattan och ställ stekpannan på den.
6. Lägg i en stor klick margarin
7. SKala och riv potatisen fint.
8. Häll i potatisrivet i bunken.
9. Vispa.
10. Häll i det smälta margarinet i bunken.
11. Ställ tillbaka stekpannan på plattan och lägg i en ny klick margarin att steka i.
12. Låt stekpannan bli rejält het, det bör börja ryka lätt om margarinet.
13. Häll i ca halva stekpannan med smeten.
14. Använd stekspaden för att dra ut smeten i hela pannan.
15. Justera effekten på plattan, normalt läge 5 av 6, alt 9 av 10.
16. Stek pannkakan tills kanterna börja bli bruna. Det tar cirka en minut om pannan var riktigt varm.
17. Kör in stekspaden under pannkakan och vänd den raskt.
18. Stek den på andra sidan i ca 40-45 sekunder.
19. Klar! Kör in stekspaden under pannkakan och lägg den på ett fat.
20. Upprepa från punkt 11 till smeten är slut.

Det gäller att vara bestämd med stekspaden när pannkakan ska vändas efter 45 sekunder. Håller den inte ihop har du haft för kallt i pannan.


Servera med tillbehör efter behag och förråd, t.ex.
socker
sylt
hackad färsk gurka
eller bara njut av dem naturellt

Så fort du nämner potatis, kan du sätta en slant på att någon kommer kalla dina pannkakor för raggmunk. Låt det vara deras sak, du äter pannkaka och därmed jämt. Våga vara nöjd med din pannkaka!

Färdiga pannkakor redo att njutas av. Glutenfria med med mjölk till vänster och mjölkfria till höger. Alla är äggfria.

Hett ska det vara. Du häller i vätska, om pannan är för kall kommer det att börja koka, istället för att stekas. Kokt pannkaka = pannkaka av allt.

Allergi:
Glutenfri – ja (välj glutenfritt mjöl)
utan ägg – ja
utan mjölk – ja (välj mjölkfritt margarin och havredryck)
laktosfri – ja (som ovan)
utan fisk – ja

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Glutenfria pannkakor utan ägg och mjölk – recept

  1. Jack skriver:

    Jag är passionerad vegan (och kock) och normalt applåderar jag i stort sett all veganmat – men det här är inte bra. De ser oaptitliga ut, av bilderna att döma är de alldeles för feta och de ser nästan råa ut inuti. Ur kontaminationssynpunkt är det definitivt inte ”fränt” att steka glutenfritt intill vetemjölsrätter heller. Jag har inte besökt din sida tidigare, jag ska kolla runt och se om det brukar vara högre klass annars.

    • DonDoc skriver:

      Hej Jack, tack för att du tog dig tid att lämna en kommentar. Till skillnad från dig som är kock är jag en glad amatör som försöker hålla mig vid liv med lite mat. Jag är säker på att du med samma recept kan förvandla dem till aptitliga, fettsnåla och genomstekta pannkakor utan problem – övning ger färdighet.

      Givetvis ska glutenfria maträtter beredas helt avskiljt från all form av gluten. Dock att båda varianterna (glutenfritt eller med vetemjöl) finns med som alternativ i samma recept tror jag inte kommer att vålla obehag för någon.

      Prova gärna receptet och välkommen tillbaka och berätta hur du fick till dem. Posta mig gärna en bild på ditt resultat, så lägger jag in den i receptet. Jag tror som sagt att du kan göra det snyggt.

  2. Anna skriver:

    Hej Don Doc. Jag blev glad av ditt recept, jag tycker pannkakorna ser fula ut…då har jag ingen ursäkt att inte försöka själv. Att glutenfria recept blandas med vanliga gör väl inget, får mig att känna mig mindre som ett ”specialbarn”.

Lämna ett svar till Anna Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s