Kajsas tidigare haverier I

Trots regelbundet underhåll och regelbunden besiktning, har Kajsa drabbats av två tidigare haverier och en incident, som alla lett till akut stillestånd.

Incidenten var först ut. Kajsa hade för inte så länge sedan fått nya fjädrar och stötdämpare. Vi var på väg till Arlanda med en släkting. Ju längre jag kör (fortfarande inne i staden) desto märkligare tycker jag Kajsa beter sig. Som om hon vill vara med att styra. Jag styr lite lite emot och först tar det emot och sedan styr det för mycket.

Motorvägen nalkas och tankarna mal. Så får vi stanna för broöppning och ungefär samtidigt känner jag igen symptomen – precis så betedde sig Buggyn när framhjulslagret var löst!

Vi gör helt om och linkar till en god kamrat för reparation och skjuts. Han är inget sugen på att skjutsa, men lånar vänligt ut sin räser. Felet då? Jo, det var centrumbulten som håller drivaxeln i hjulnavet som verkstaden inte dragit åt tillräckligt. Snabbt fixat. Men även det hade kunnat bli spännande om det inte varit för broöppningen kombinerat med stress för att komma i tid till kollektiva färdmedel.

Haveri nummer ett kom också i låg fart inne i staden, på en gata där det gick att parkera på. Pang sade det då med och bakvagnen sjönk ihop tillsammans med ett raspande metalliskt ljud. Ut med domkraften, upp med bilen, av med hjulet och var får man se? Jo svetsen mellan stötdämparhylsan och bussningen i bakaxeln hade rostat av. Följden blev att bakaxeln släppte från höger bak och landade i fälgen.

Nå, fjäderbenet bak sitter med tre muttrar och en genomgående bult, alla lätt åtkomliga, så jag tog bort det, körde hem det, bytte den felande stötdämparen och åkte tillbaka till Kajsa. Snabb montering, på med hjul och ned på marken igen, så var det bara att åka hem.Nedre fästet på stötdämparen gick av i svetsen. Rost.

Närbild på den trasiga stötdämparen

Det skrapade metalliskt när bakvagnen ristade in sin protest i fälgen

Haveri 2, se eget inlägg.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Mina bilar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kajsas tidigare haverier I

  1. Martin skriver:

    Var hittar jag haveriet när Simcan fick bogsera hem henne från Librobäck?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s