iLandsproblem i Tillvaron – Filosofi – IVc – Tillvaron är inte fix

Tillvaron är inte en fix värld. Den är synnerligen formbar.

Skygglappar, svarta allround, som håller blicken framåt på den stora massan. Kanske några tänkande individer behöver något mer anpassat, kanske ett par gröna storlek 4. Men skygglappar för tillvaron har vi alla. Men dem på springer vi fram i ekorrhjulet. Blockaden – illustrerat som skygglappar – är mitt framför ögonen och kanske så självklar att vi inte ens ser den, än mindre kan ana vad som finns bakom. Om vi vänder oss om (t.ex. säg att nu jag frivilligt väljer att inte jobba på ett år) finns De med makten och pengarna där, redo att klippa till (du får ingen sjukersättning, föräldrapeng, pension etc.)– för att rätta tillbaka mig i ledet.

Vi är så upptagna med det vi ser med ögonen och hör med öronen, att vi vet inte hur stor influens vi kan utöva på tillvaron. Sannolikt kan vi diktera verkligheten på ett sätt som skulle kallas magi. Inte helt ostört, för alla andra har också en influens på verkligheten, Tillvaron, oavsett om vi är medvetna om det eller ej. Men med en medvetenhet om det, kan det komma insikt i hur vi kan göra detta med avsikt och syfte.

Det kan liknas vid ett parti kort, där man spelar med och reagerar på andras drag, passivt levene, som de flesta för. Aktivt levene är där man försöker föra spelet, agera istället för att reagera. Dessa två nivåer står gemene man fritt att utöva. Men faktum är att vi har möjlighet att interagera med spelledaren/dealern/eller Gud för de som så vill och kunna påverka reglerna för spelet. Måste det konstant gå medsols? Är alla kortvärden statiska eller kan de ändras?, t.ex. kan en oftast värdelös tvåa agera dubbeless och slå ess, när ess spelas ut. Måste alla ha samma antal kort? Finns det inga halvsteg, typ knekt komma fem?

En annan liknelse som finns är hur Formel 1 styrs och regleras: FIA (Federation Internationale d’Automobile) övervakar att reglerna följs och tar upp anmälan om reglebrott och dömer. Reglementet regleras av ett Concordeavtal som är upprättat av de deltagande teamen och FIA.
Men det är inte mer fixt än att om det finns en absolut majoritet bland teamen kan en regel ändras under pågående avtalstid. Rättigheterna till Formel 1 ägs av tre tyska banker. Men de kommersiella rättigheterna sitter en viss Bernie Ecclestone på, mannen som byggt upp mycket av Formel 1 som vi känner det idag och han har ett abstrakt inflytande på allt som händer i Formel 1. Vidare har han de flesta kontrakten med banorna som tävlingarna körs på.
Vidare har Teamen en grupp kallad FOTA (Formula One Team Association) som är grundad som en motvikt till främst FIA och dess president, för att stärka teamens ställning i maktbalansen.
Sedan finns GPDA (Grand Prix Drivers Association), där F1-förarna samlar sig för att stärka sin röst.
Så även om det ser ut som att reglementet och allt är förutbestämt, är allt mer eller mindre dynamiskt och kan ändras över en natt. Vidare så tänjs och prövas reglerna ständigt i syfte att vinna lopp. En ny uppfinning ger en stunds övertag, tills de andra kommit ifatt, eller tills den bedöms som regelvidrig. En stunds övertag.

En stunds övertag. Det är det bästa man kan hoppas på! Inget är permanent. Njut medan tillvaron är trevlig. Och när tillvaron blir mindre trevlig, ändra på den.
Sätt upp mål.
Skaffa verktygen för att uppnå målen.
Satsa för att vinna. Det kanske krävs att du kan ta ett par mindre förluster innan du kan kamma hem några större vinster.
Det kan det ofta vara värt.

Tillvaron (ofta lätt vilseledande benämnd som nuet, eftersom det åsyftar en tidsangivelse) är under konstant förändring och det går inte att stoppa. Det är ingen vits i att ångra sig och tänka tänk om jag gjort annorlunda, så här med facit i hand.
Däremot finns känslan att saker upprepar sig, nästan som att det går i cykler, att samma möjlighet kommer igen. Och då skulle gamla facit kunna användas för att förbättra sin tillvaro.
Kanske är tillvaron cyklisk, men inte cirkulär, eftersom vi kan tänja och styra den. Den är fortfarande cyklisk, ungefär som ett larvfötter på en grävskopa (eller stridvagn), som går runt runt, men ändrar sig beroende på hur omgivning trycker på. Och vi kan styra riktning på denna cyklicitet, ungefär som en en grävskopa styr vart den ska. Det gäller bara att upptäcka förmågan, hur vi kan kontrollera den. För osannolika slumper torde uppkomma tillföljd av vår påverkan på tillvaron.
Exempelvis såg jag aldrig, varesig före eller senare, så många Citroën BX som när en god vän köpt sig en BX. Lade jag märke till fler eller förekom det fler i min tillvaro i samband med detta?

Vi kan passivt flyta med och låta de delar i tillvaron som vi inte är medvetna om, vara med och forma vår tillvaro. Men tänk om vi kunde tränga förbi talet och texten och lära oss att forma vår tillvaro mer aktivt.

Det går.
Jag är övertygad.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Filosofi och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s