iLandsproblem i Tillvaron – Filosofi – IVd- Påverka Tillvaron

Påverkan på tillvaron.

Den påverkan som är så mycket kraftigare än vi tror är möjligt. Bara för att vi inte har någon kontroll på den.
Fast ibland har vi det.
Men vi behöver ett redskap för att kanalisera det. Jag tänker på att regnväder går att mota bort genom att ta med sig paraply, och även det omvända, att regn går att framkalla genom att aktivt låta paraply och regnkläder vara hemma.
Eller som när jag åkte iväg över helgen, så gjorde jag det aktiva valet att lämna rakapparaten hemma (för att minska onödigt bagage), eftersom skäggtillväxten skulle vara måttlig tills jag planerade att vara tillbaka. Och därmed och därav slogs mina planer i spillror, genom att oförutsedheter gjorde att jag blev borta en hel vecka extra. Jag tror, att om jag tagit denna med ”för säkerhets skull”, så skulle oförutseddhet aldrig uppkommit!

Det gäller att lyfta lite diskret på skygglapparna och se vad som finns där bakom, lite diskret så de som delar ut dessa inte kommer med stora smockan på en gång. Och samtidigt vara beredd på en smäll. Tacka och ta emot och fortsätta titta.

Frågan är om det i skygglappskonceptet även ingår saker som att ha svårt att motstå prylarnas dragningskraft, för tänk så mycket tid och kraft de faktiskt tar, även om man ibland vill lura sig med att de är bra att ha till hands vid behov.
Ytterligare kan vi nog räkna in TVn i detta koncept. Den stjäl mycket kraft och fokus. TV-serier och sport (via TVn) diskuteras flitigt hemma, på arbetsplatser, på nätet. Folk tenderar nästan att spendera mer tid i TV-fiktionen än i sitt eget liv. Och för att vi verkligen ska engagera oss i TVn så uppfanns videon och sedemer DVD-inspelare med hårddisk. Det skulle ju spara tid och göra oss flexibla, genom att spela in och se när det passar. Fast resultatet blir ju inte att man bara ser Formel 1, utan en massa, massa annat med. Så då lägger man kraft och fokus, först på TV-tablån, sedan att programmera inspelning, sedan att försöka minnas vad man spelat in och hitta igen det och slutligen att se det. Vi konsumerar allt mer TV och blir allt mer fast i ekorrhjulet med skygglapparna på. Skygglappar som hindrar oss från att se mer av Tillvaron och hur formbar den faktiskt är.

Se din livssituation som ett parti kort. Inte bara en giv, utan flera omgångar som spelas. Är du ens medveten om vilka som sitter runt bordet? Flera, javisst, men har du tänkt på alla? Ser du kortens värde? Eller är en tvåa alltid en tvåa oavsett? Annars får den ett helt annat värde om den och resten av dina kort är spader. Eller om du har flera stycken tvåor. Kanske kan den även bli ett dubbeless!
Dessutom spelar du efter dina kort och vad du tror att de andra har på hand. Men du vet inte deras agenda i vart och ett parti. Kanske försöker de lära sig ditt sätt att spela, i en giv med sämre kort. Kanske offrar de en eller annan giv för att sedan kunna vinna en större pott. För dig gäller det att inte satsa mer än du kan förlora. För när du satsar så stort att en förlust blir smärtsam, kommer du att bli nervös och spela illa. Vilket sannolikt leder till nederlag. Ibland behöver man satsa stort, för att vinna stort, men det gäller att spela klok fram tills dess, lära sig hur de andra spelar.

Och vem spelar vad? Som exempel kan jag ta en lägenhetsaffär jag upplevde och det var så att jag blev nästan lurad till att tro att jag initierat den, men faktum är att initiativet kom från en kollega, som var drivande och som fick mig att aktivt ringa fastighetsföretaget och ligga i för att bli erbjuden lägenhet. Och det blev jag ju med. Nu blev jag tvungen att tacka nej, men det är en annan sak. Och egentligen har jag inte förlorat något. Men det kändes som det. Till en början kändes det som ett gigantiskt nederlag. Tills jag insåg att allt egentligen var tillbaka till rutan jag stod på innan jag inledde denna lägenhetsjakt. Och då hade jag ju det bra! Intressant giv! Spelade de för att se hur jag skulle spela?

strong>Verkligheten är så som vi uppfattar verkligheten.
Verkligheten är alltså uppfattad. Inte exakt.
Verkligheten är det som är kvar av Tillvaron när vi tagit bort det vi inte ser, inte förstår eller inte vill se.

Vad påverkar verkligheten?
Olika händelseförlopp som tolkas av enskild person.
Olika händelseförlopp som påverkas av enskilda personer.

Verkligheten är inte så viktigt då vi inte alltid uppfattar det som är verkligt och då är det viktigt att njuta av det som vi uppfattar.

Kanske kan man fantisera ihop eller på papper planera ihop livet så att oavsett om det stämmer eller inte så ser resultaten av fantasier och planerna härliga ut. Det är så som det är när man utan anledning inte mår bra men ändå lider. Vänd på allt. Är det åt ena hållet så låt det vara åt andra hållet.

Livet ska fortsätta ett tag till och utan förändring så fortsätter även lidandet.

Detta är fjärde inlägget om Slumpen och Påverkan på Tillvaron, läs förgående här

Det är i sin tur en del i en större filosofisk serie, se introduktion och index för alla andra inlägg.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Filosofi och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s