Fakta och Myter om vitamintillskott

Vitaminer är väl nyttigt?!
Hur kan det då komma sig att det då och då kommer studier som visar att multivitamintillskott har negativa effekter?

Människan har en tendens att sätta all sin tro till sk. evidensbaserad forskning om naturen och människokroppen. Vad annars! Bevisbaserad forskning från de bäst utbildade och erfarna forskarna, kan det bli bättre?

Nu ska vi betänka ett par saker om forskare och professorer:
– de är bara människor
– de är mycket kunniga och fokuserade på sitt gebit och på sin teori och därmed kanske inte helt open-minded för andra lösningar.
– de är ekonomiskt tvingade att skapa resultat
– kombinationen av detta blir ännu mer slutande och instängande för om en forskare tänker nya tankar som kullkastar sin tidigare forskning har det ännu svårare att bli accepterat och därmed inga pengar.

Vad är det det står på huvudbyggnaden på Uppsala universitet? ”tänka fritt är stort, men tänka rätt är större”. Vem avgör det?

Ett exempel på detta är tomaten, som länge ansågs lika värdelös som gurkan ännu anses idag, ur ett närings- och hälsoperspektiv. Rött vatten, ansåg man sig veta.
Men så en dag visade någon ett samband mellan tomatintag och minskad förekomst av prostatacancer. Samband går att hitta i allt, men när många kan visa på detta bör man tänka till. Vad fanns det i det röda vattnet? Flavonoider tillskriver vi denna effekt idag, kanske med en antioxiderande verkningsmekanism.

Och värre blev det för puritanerna för sedan visade det sig att ketchup var bättre än naturliga tomater! Hur då? Jo man tror att processningen gör flavonoiderna mer lättillgängliga för kroppen.

Men gurka är alltjämt värdelöst. Högre vattenhalt än havet. Meningslös ur hälso- och näringssynpunkt.
Modigt att våga påstå det, säger jag, bara för att vi ännu inte hittat det värdefulla i gurkan.

På samma spår kan vi åter ta upp detta med frukt och grönt kontra vitamintillskott.
Visst, absolut att vitaminer har en viktig och väldefinierad roll i kroppen. Tveklöst. Men inte ensamma. Och kanske i rätt koncentration, rätt mängd. Mer är inte alltid bättre. För mycket kan bli skadligt.

Till och med vatten, som är så livsnödvändigt, kan bli ett gift om det blir för mycket av det. Drunkna kan man göra i det med. Vatten är ett gift som omger hela Visby stift, skaldas det.

Låt oss ta en fruktoch så har vi studerat den och vet att den har positiva effekter på hälsan. Vi studerar innehållet och hittar ett par vitaminer i den och drar slutsatsen att det är dessa kända vitaminer som står för den goda effekten. Sagt och gjort, vi tillverkar dessa och säljer på burk så kan alla äta det jämt och må bättre och orka mer. Det är en genväg i slutsatsen.

För så kommer rapporterna om att de saknar effekt och ibland till och med är skadliga! Hur är det möjligt?

Låt oss göra en analogi. Säg att vi studerar en bil, utan att ha konstruerat den. Bilen är alltså frukten och säg att en ospecifik installation, kanske en fabrik eller så, är människokroppen.
En bil består till stor del av luft som innesluts av plast och plåt. Så finns det ett antal saker som vi vet är bra och även behövs på andra installationer. Bensinpumpen och kopparkablarna t.ex. (detta är alltså vitaminer i denna liknelse).

Vi vet att bilar kan användas för att förse fabriken med delar så fabriken fungerar bra och vi vet att bensinpump och kopparkablar är essentiella.

Så då tar vi och köper enbart bensinpumpar och kopparkabel, men i mängder. Men oj, fabriken blev inte att fungera bättre för det. Tvärtom blev det en massa kopparkabel liggande på golvet som arbetarna snavade på.
Visst, överskottet var väl bara att kasta, men helt i onödan.

Liknelsen vill illustrera att både bilen och fabriken är komplicerade enheter där alla delar är viktiga för funktionen och dessutom är insyltade i ett komplext samspel. Att peka på två enskilt viktiga saker är meningslöst, så länge som det inte råder brist på dessa. Först då ger det en god effekt att tillföra detta i en extra sändning till fabriken.

Och översatt tillbaka blir det att vi känner inte alls till alls till hur alla ämnen i frukt och grönt samverkar, men vi kan vara tämligen säker på att det evolutionära trycket skapat en smart och energieffektiv lösning där alla komponenter finns för en anledning och bidrar till funktionen. Att bara kopiera ett par av dessa och ge de lösryckt ger ingen garanti för någon effekt alls.

Vi är allt för ödmjuka mot våra egna ideer och allt för lite ödmjuka mot naturens finurligheter.

Läs med här om varierad kost.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tankar och ord och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fakta och Myter om vitamintillskott

  1. DonDoc skriver:

    I dagarna kommer en sammanställningsstudie som tittat på många av de studier som gjorts på D-vitamin.90% av studierna var inte tillräckligt bra gjorda och av det dussin bra upplagda och genomförda studier som då blev kvar, så var det ytterst svårt att tillskriva tillskott av vitamin D någon som helst nytta, annat än om brist förelåg, som normaliserades. Men tillägg av D-vitamin till friska hade ingen effekt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s