Järnvägseken

Berättade jag om min första ek? Det var nämligen inte dessa som jag nu odlar en skog av från scratch, förlåt från frö. Jag stod på perrongen på Uppsala C spår 8 och bakom mig byggs då ULJs spår 9. Det var då mest schaktmassor och vask. En del gråbo växer här och var i gruset, men i övrigt är området sterilt.

Så när som på en liten tanig växt till. Den växer bokstavligen nedanför mig. Jag tittar en extra gång, jo banne mig, det ser ut som en ek, med sina karaktäristiska blad.

Jag hoppade ned och kunde bara konstatera att det var en knotig ek, en decimeter stor med fem blad. Mitt i grovgruset växte den alldeles ensam. Och om bara någon dag skulle den vara borta när området fylls ut för att läggas smalspårsskenor på.

Jag provade att dra lite försiktigt i den och jodå den följde med upp med rot och allt. En lika knotig rot som stam, kanske 8 tum lång och med få utlöpande. Vilken överlevnadsförmåga i den karga miljön!

Jag tog med den hem och satte den i en stor kruka som fick stå ute resten av sommaren. Någon parasit käkade på ett par blad. Hösten kom och jag tog in den och ställde den i fönstret.

Nu, så där fyra månader senare, har den bildat två nya rosetter med blad, som ser pigga och fina ut. Originallövverket verkar det som om den tänkt att avveckla.

Tanken är förstås att den ska få följa med de andra ekarna ut i sommar och om några generationer människor bli en del av en ekdunge. Undrar hur mycket koldioxid mina ekar binder upp?

20111230-000257.jpg

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Tips i vardagen och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s