iLandsproblem i Tillvaron – Filosofi – XVa – Självidentifiering! Vad är viktigt för dig?

Att ta sig ur gamla spår, avsluta projekt och satsa på det som verkligen ger glädje.
Ekvationen.
Kompromissen.

Skiljer vi verkligen på gamla drömmar och dagens drömmar?
Ofta lever gamla kvar utan att vara verkliga drömmar längre.

Vad är mina värderingar?
Egenligen.
Vad är viktigt?
Egentligen.

Jag tänker så här: vi har planer och måsten och vill således göra detta. Klart vi blir irriterade när något kommer i vägen för detta. Även om vi inte visar irritationen så finns den där. Plus irritationen över att någon annan prioriterar annorlunda och/eller inte ser det vi ser som så viktigt. Men det är omöjlighet att leva med familj och tro att vi kan göra det som vi anser viktigast och optimalast jämt.

Vi kan argumentera ihjäl oss för vår bevisligen logiska lösning som de andra inte ser eller bara ratar. Det enda som händer är att vi blir slitna och ännu mer irriterade! Det skapar alltså bara irritation och frustration.

Så, vad ska vi då göra. Jo, för om vi är ärliga så är vi inte alltid så effektiva när vi väl får chansen. Det är alltså mest irritationen över att vi hindras, inte att vi faktiskt bli snuvade på att göra detta vi tänkt oss. För det som är verkligt viktigt, det gör vi faktiskt, t.ex. måla huset, reparera bilen, går på dasset, ta medicinen etc.

Således ska vi skruva ned våra planer och förväntningar på livet och nyttja möjligheten, att smyga iväg när det är möjligt, göra saker ”på köpet”. För för egen del kan jag säga att jag brukar få mer gjort när jag har en timme eller två till mig och mitt, än om jag har en hel dag. Rent produktivt behöver det inte bli någon större skillnad, även om det inte finns någon kontroll att jämföra med.

Samtidigt gäller det att våga njutai nuet, inte leva för att kunna njuta sedan.Sedan kommer ju aldrig. Det är ju alltid nu.

Vi pratar om mål. Mål med livet. Mål i livet. Mål föregås av en sträcka som ska avverkas. Vid målet kommer en belöning.
Vi pratar om att vi kanske bara ska finnas till i väntan på nästa mål. Det är mycket målsnack.
Porsche säger att det är resan mot målet som är det egentliga målet. Speciellt kurvan mellan A och B. För hur roligt vore F1 om målgången var det intressanta och de föregående timmarna ointressanta? Svar: en tabell som läses på en minut.

Jag har lärt mig njuta av långkörningen. Det är lätt att man fokuserar på målet, att komma fram. Det har jag gjort på norrlandsresor. Det är inte bra, då vill man bara komma fram, fast det egentligen är roligare att köra bil än komma dit man ska. Jag andas, kopplar av och kör lite aktivare. Växlar ned. Kör om. Kör lite fortare. Koll på vakuummätaren. Långkörning kan annars bli riktigt långtråkigt. Man håller 90 på en bred fin 90-väg. Man fastnar bakom en långtradare och blir så disträ att man missar chansen att köra om när den väl dyker upp.

Jag funderade en stund över mina värderingar. Det tål att tänkas på. Vad är egentligen viktigt? Vad gör vi för att uppnå social bekvämlighet? Vad gillar jag egentligen? Vad gillar jag egentligen nu? Är det automatiskt detsamma som förr? Knappast. Klart att en hel del sitter i, men somliga saker följer nog med, som kanske skulle avpolletteras.
Men då blir det val igen. Det är så lätt att undvika valet. Bara ångar på i samma fotspår. Problemet blir, som vi nämnt i ett annat sammanhang, att vi packar ryggsäcken så full att vi snart inte kan röra oss. I varje fall blir det jobbigt att röra sig.
Avpollettering, alltså.
Val krävs.
Frihet innebär krav på val.
Val är jobbigt.
Säkert något man måste träna sig i.
Det är inget vi fick lära oss i skolan. Det hade väl varit viktigare än att kunna Hallands floder! Vi äter, ni diskar…

Men, vad är mina idéer och värderingar egentligen? På riktigt? Idag? Förvisso sitter jag med mina spelkort, men kanske ser jag bara samma kort, kanske ser jag två par i tvåor utan att reflektera att det även är ett fyrtal. Kanske ser jag ett förlorat par istället för att se stegen som kommit in på handen. Med denna metamorfos vill jag säga, att bara för att man sitter på sin egen kompletta bild, kanske man blivit hemmablind. Vad är bara tillfälligheter och vad har vi egentligen uppnått för att vi aktivt sökt och hittat det? Jag börjar undra om någonting överhuvudtaget är något annat än tillfälligheter, vågor som sköljer in över vår roddbåt på ett stormigt hav.

Men om det nu ändå blir så pass bra som det ändå är, hur kommer det sig? Kan det vara slump verkligen? Nej, knappast, som man bäddar får man ligga, så även i detta fall, i fallet livet och tillvaron. Klart att vi själva styr detta mycket mer än vi tror, bara att vi inte är medvetna om att vi styr, att vi har en stor influens på vår tillvaro.

Vi är så förblindade av våra uppenbara sinnen, dominerade av syn och hörsel, att vi inte är medvetna om andra, kraftiga – men ändå subtila – mekanismer. Men det betyder inte att de inte finns.

Vart går gränsen? Nu är du där. ”Var?” kanske du först tänker, men så inser du att du faktiskt är där. Gränsen är passerad. Aktion krävs. Steget är taget av dig eller åt dig, det gör det samma, nu är du där. Din situation är inte hållbar i längden.

7 bilar + en buss + en moped + en hästtransport – en lägenhet – garageplats – parkeringsplats + en flytt + en ny bostad – vartdå? =

= Vad då ?

Denna ekvation är inte menat som kritik utan ett försök att kanske introducera ett nytt tankesätt. Den fungerar säkert på de flesta mer eller mindre. Jag har ju faktiskt den för- och nackdel att jag har ett hus och troligtvis ska bo här ett tag. Fördel därför att jag har plats, nackdel för att man blir fast.

Men. Om vi tar en Porsche 944:a. Kanske inte turbo men en lite vassare variant (var det S de hette?).

Vad är den värd för dig?

Är 6 bilar + en MC = PORSCHE 944.

Om inte betänk detta.

Är 6 bilar + en MC = PORSCHE 911.

Ja vart går gränsen ? Kanske PORSCHE BOXTER. Eller CAYMAN, ny!!!

Hur ser Din ekvation ut?

Vad finns på respektive sida om likhetstecknet och vad väger över?

Fortsättning följer i Filosofi om MÅL

Se gärna introduktion till Filosofi för indexering av andra inlägg i serien

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Filosofi och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s