iLandsproblem i Tillvaron – Filosofi – VIIc – Linjär tid, upplevd tid och Förändringshastighet

Fortsättning från VIIb – skrotning av tidsbegreppet

Linjär tid, tillvaron och förändringshastighet – upplevd ”tid”
Att stressa fram på en resa, t.ex. på en långresa på väg hem, ligga på, köra om, bli stressad över att ligga bakom, pressa bilen, leder kanske till en timmes vinst i linjär tid. Klockan säger det. Men att ta det lugnt, acceptera att ligga bakom, lägga sig på behörigt avstånd, och flyta med, kommer att få hem dig med mindre förändring i tillvaron, alltså kan man säga att det tagit faktiskt kortare ”tid”. Du kommer hem, avspänd och utan stress. Den upplevda tiden är kortare, för att förändringshastigheten varit lägre på resan. Vad är viktigast? Vad betyder något i det längre perspektivet?

Positiv förändring är vad som driver oss, vad som vi behöver för att må bra. Det är synnerligen viktigt, för om förändringen avstannar mår vi inte bra, hur bra vi än har det. Det är det som avspeglas i analogin med att vi blir så villrådiga och inte alls njuter av att ha nått toppen på berget. När vi står på toppen avstannar förändringen av tillvaron. Det är något vi mår dåligt av. Så dåligt att den som objektivt sett sitter med en perfekt korthand ändå kan känna sig så misslyckad att han överväger att ta livet av sig. Speciellt om han känner att han är på väg ned för berget igen. För även om hans berg är, jämfört med en svältande neger i Sudan, så högt att han inte ens ser negerberget hur långt han än klättrar nedåt på sitt berg, så är det en negativ förändring. Den är synnerligen aversiv.

Negativ förändring är så motbjudande att naturen ger sken av att det är omöjligt för den, kanske är det så också. Negativ förändring kan på sätt och vis likställas med att backa tiden. Det är något många ibland fantiserar och drömmer om att kunna backa tiden och nostalgiker lever delvis i det förgångna. Men att tänka sig tillbaka är alltid en frisering av verkligheten och människan är duktig på att förtränga det som var dåligt och glorifiera det som var posititiv. Skulle det förflutna på allvar erbjudas, är jag övertygad om att ingen skulle välja det. Tänk själv, hushållningen förr, med torrdass på gården, vatten bara i brunnen, eldstad för att värma mat och bostad, fotogenlampor, kylskåp i form av en påse på utsidan av fönstret, halva året om. T-fordar och ånglok. Skoj ja, men inte om det är det som ska göra det dagliga jobbet med allt arbete de kräver i gengäld!

Läs även Introduktion till Filosofi med länkar till andra inlägg i serien.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Filosofi och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s