Myter om te I

Hur Du gör en god och stark kopp te.
Att bjuda dig själv på.
Och någon du gillar.

Te. Eller the som somliga vill göra sig märkvärdig med, en del till och med thé. Drycken i sig behöver väl knappast någon närmare introduktion, men myterna är många och som så ofta med myter, felaktiga.

Låt oss bara först konstatera att med begreppet te, så avser vi här brygd gjord på blad från tebusken. I det svenska språket kan även ordet te innebära avkok på vilka blad och löv som helst, men här håller vi alltså oss till ”riktigt” te, vilket innebär att sk. rött te försvinner, Rött te som inte är blad från tebusken, utan från någon afrikansk planta.

Te, som i ett kaffeälskande land som Sverige, har därigenom fått utstå en hel del glåpord, så som jungfruvatten och något att ta till när magen inte är bra. Somliga vill tillskriva te, oftast det gröna men även ibland det svarta, hälsobefrämjande effekter. Även detta kommer bara att få marginellt utrymme här, eftersom detta handlar om te för njutning och hur teet väljs och tillreds för att tillfredsställa dig på bästa vis.

Det finns fem saker som avgör vilket resultat du kommer att få på din brygd:
– Mängden
– Sorten
– Kvaliteten
– Tiden
– Värmen

Låt oss titta på detta lite närmare!

Om du vill ha ett starkt te, som kan gå en rond med vilken Gevaliakopp som helst, så behöver du ett finbladigt te och du behöver mycket av det. T.ex. Assam Golden. Ett sådant te drar cirka 3 minuter.
Du kan inte välja ett svagare te och låta det dra längre. Tiden på dragningen bestämmer vilka fraktioner du få ur bladet och i Din dryck. På 3-5 minuter (beroende på tesort och vatten) så har du fått ur alla de goda, fylliga ämnena. Genom att dra det längre, så lakar du ur garvsyror, som gör teet, beskt och strävt och får tungan att krulla sig på dig. Det är få som uppskattar en sådan brygd. Det går alltså inte att kompensera för liten mängd med längre dragtid.

Lita inte på din biologiska klocka – använd timer/äggklocka för att dra lagom länge.

Vattnet du använder har två inverkningar: dels ska det vara så hett som möjligt, precis uppkokt. Annars får du inte ur smakerna som ge fylligheten. Och inget annat heller för den delen.
Den andra influensen är hårdheten på vatten. Precis som hårdheten påverkar hur disk- och tvättmedel löddrar och verkar, så påverkar kalcium- och magnesiumjoner (främst) hur teet drar. Och i hårt vatten behöver du dra teet längre för att få det starkt som i mjukt vatten. Och i riktigt mjukt vatten måste du dra det kortare. Annars kommer garvsyrorna ut.

Tebladen behöver så varmt vatten, när 100 grader, som möjligt så länge som möjligt för att det fina ska dra ur dem. Använd tehuva på tekannan.

Generellt sett kan du utgå ifrån att ett te med små blad är starkare än ett med stora blad. Men beroende på var det har vuxit, när på säsongen och när det skördats, så är detta inte helt slaget i sten.
Bland de kommersiella teerna, alltså de som marknadsförs av något stort varumärke, så finns det ett par initiativ för att hjälpa oss konsumenter:

Twinings har en femgradig skala, som stämmer tämligen bra. Ett par exempel:
– Earl Grey och Prince of Wales – två löv (näst svagast)
– Ceylon Orange Pekoe – tre löv
– English Breakfast – fyra löv
– Afternoon tea – fem löv

Annars används en tregradig skala av flera teproducenter, där en av dessa styrkor tillsammans med ett varumärke nästa blivit symbol få billigt påste. Skalan går från gult (svagt) via brandgult (starkt) till rött (vrålstarkt). I Sverige verkar det bara finnas Liptons ”Yellow Lipton” som tillämpar denna styrkebeteckning.

Vid ett besök på brittisk mark kom jag över Lyons Orange Label och Red Label. Det var grejor det. Speciellt den röda, som var så finbladig (utan att vara krossad) så att det nästan såg ut som damm och åkte igenom tesilens hål.
Det tog ett par koppar innan jag hade titrerat in den optimala dragningstiden för den, det var lätt att det kom ut garvsyror, men drygt två minuter var perfekt. Och då, som sagt, blev det vrålstarkt och riktigt härligt. Orange Label hade följdriktigt större blad och var inte lika kinkigt med dragtiden. Det klart att det inte skulle slarvas, men det handlade inte om någon sekundprecision för att få en god kopp te.

Rökt te har en tendens att skapa åsikter. Tjära, skosula, båtar, whiskey – det blir olika associationer, för rökigheten är påtaglig.
Därigenom kommer antagligen föreställningen om att detta även skulle vara ett starkt te, men som te betraktat är detta bland det vekaste som finns bland de svarta teerna. Rökta teer är alltid riktigt storbladiga och det går inte att få någon vidare testyrka ur dessa. Rökighet, o-ja, men inte mer. Kanske är det enklare att få rökigheten att fästa på de stora bladen. Eller så är de stora bladen bara billigare.
Ett tips för den som gillar rökigheten men skulle vilja ha något mer hardcore, är att sätta till en tredje del breakfastte. Dragtiden måste nu sättas efter breakfastteet (oftast 3 min), eftersom det annars kommer att sprida garvsyror i brygden.

Lista på några generalfel för en seriös och god kopp te:
– Rycka upp tesilen (tepåsen) i förtid
– Låta tesilen (tepåsen) ligga kvar i koppen tills den druckits ur (om det ens är möjligt)
– Hälla på tebladen för kallt vatten, dvs. i praktiken vatten ur vattenkokaren som kokat upp och sedan fått stå en stund
– Sänka temperaturen på brygden innan teet dragit färdigt
– Använda hetvatten från automat som även gör kaffe – inte bara för kallt utan nästan alltid kaffekontaminerat
– Hälla kall mjölk i en kopp, lägga i tepåsen och sedan tanka i tevattnet.

Fortsättning följer, med diskussion om olika teer, vad te innehåller, påste vs lösvikt och är lösvikt alltid bättre? Och hur förvaras te? Häng med då!

Te används vid Filosofi

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Mat, Tips i vardagen och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s