iLandsproblem i Tillvaron – Filosofi – VIIIa – Möjligheter till ett fantastiskt liv och våra val

Allt är möjligt och därför innebär att det som inte uppfylls är personligt misslyckande.

För noga, då räcker inte tiden till till allt. Inte nog noga, då blir det ofta till att göra om, eller inte dugligt. Tillräckligt noga, det lämpliga alternativet.

Somliga förfogar över känslan för att klara av att balansera bra på den smala tråden mellan att göra en sak tillräcklig bra – och tålamodet att göra så – och mellan att lägga ned lagom med kraft på det. Det finns ingen anledning, tvärtom är det bara slöseri med tid och kraft, att bygga något som ska stå pall för allt i 250 år, medan det är lika förkastligt att hafsa och slarva så det snart måste göras om. Det är en talang som vissa har, som andra kan träna upp, som ger dig förmågan att kunna hushålla med krafterna, så det funnits tillräckligt med krut när det krävs.

Nu kliver vi ned ett par hack på skalan och går till lite mer jordnära saker, sådant som vi alldeles för ofta tar förgivet och inte uppskattar:
Vi bor i ett bra land, med besvärliga sjukdomar, rent vatten direkt ur ur kranen, goda möjligheter och även om det är en hel del storebror ser sig, så gör han inte faktiskt inte så mycket. Inte jämfört med många andra länder. Vi kan göra allt från att svära i kyrkan och tvätta kläder dygnet runt till att köra så fort bilen går och ta semester i stort sett när det helst behagar, utan några större reprimander.

Dessutom har vi mycket goda ekonomiska förutsättningar. Visst, det går alltid att ha det bättre, åtminstone i tanken, men i realiteten? De pengar vi får in får vi faktiskt från att vi producerar något som andra är villiga att betala dyrt för. Men tänk så mycket vi ändå har för de pengar vi får in. Förutom vattnet ur kranen vill jag påminna om elen. Tänk att bara trycka på en knapp och vips tänds en lampa. Vi är helt oberoende av solens gång!

Och den där elen gör att vi kan koka mat, göra te, hålla saker kalla och frysta, så vi kan ha ett stort lager mat hemma och bara ta fram det när det behövs. Den driver TV, radio och dator. Dessa tre otroliga ting.

TVn låter oss se valda delar av hela världen och mer där till, saker vi inte skulle kunna uppleva själva. Förstoringar av mikromiljöer. Bilder av avlägsna planeter. Blixtsnabba eller skygga djur. Havet. Avlägsna delar av vår värld. Dessutom gör folk film, vi kan se de mest fantastiska drömmarna på riktigt i vår TV.

Radion. Vi kan höra världens bästa musiker sjunga och spela för oss dygnet om om vi vill. Och då datorn, speciellt den bärbara. Den tillåter mig att skriva detta, och via kablar skicka det till mina bekanta i stort sett överallt, omedelbart. Jag kan kommunicera direkt med folk varhelst de befinner sig. Jag har TV och radio i den. Jag kan göra listor, lagra och titta på bilder. Har kalender med påminnelser i. Kom-ihåg-lappar. Den är mitt arbetsinstrument som gör beräkningar åt mig med ett par sekunder som skulle tagit månader att räkna ut för hand. Det finns inte ord för vilket fantastiskt hjälpmedel den är. Tillsammans med elen. Den är så fantastisk att den nästa är som knark, beroendeframkallande, att jag spenderar allt för mycket tid med den. Att jag sedan fått den gratis via mitt jobb, det får väl ses som en bonus.

Ännu fler småsaker som gör situationen så fin: Matförrådet och –tillgången. Största bekymret är att fundera ut vad jag är sugen på. Och finns det inte i skafferiet, finns det på närmaste butik, som inte är många meter bort och oftast har öppet, att köpa till en spottstyver. Jag behöver inte ut och jaga reda på en råbock, fånga den, stycka den osv. Jag behöver inte odla potatis, grönskaker, råg eller någonting. Inte skörda, förädla, förvara, transportera. Allt är klart. Det är lätt att hålla sig och hemmet rent. Tvättmaskin, dammsugare mm. Och går något sönder, då ringer man så kommer en vaktmästare och fixar det. Och det jag inte vill ha längre, sopor, kastar jag bara runt knuten (ja alltså i en miljöstuga som står där) så kommer någon och tar hand om det!

Dessutom, hemmet i sig. Tänk att vi är så många som lever i samma samhälle, men ändå har vi ett kryp in, där vi kan stänga in oss och vara alldeles ostörda om vi vill. Och att det respekteras av majoriteten, även om det finns osäkra element.

Och trots allt detta har jag fritid. Vid eftertanke skulle det väl inte vara helt konstigt om man skulle vara tvungen att slita dygnet runt för att ha råd med detta. Nejdå, jag har tid att sitta ned och ta det lugnt. Eller utöva en hobby. Hobby! Det har vi också råd med.

Och när vi ändå nämnt hobby. Vi har bil. Det är billigt att köpa bil. Billigt att åka bil. Så gott som alla har råd att köpa en bil som skulle kunna ta dem till världens ändå utan problem. Och köpa bränsle för att komma dit. Eller sådant som vi mer normalt gör – det är cirka 1,5 mil mellan Ludvika och Grängesberg, det skulle ta cirka 3 timmar att gå till fots. Med bil går det på en kvart. Fast det är fortfarande möjligt. Men att åka bil mellan Uppsala och Ludvika, det går på 2 timmar. 200 kronor kostar det i bensin. Skulle man gå i ett sträck skulle det ta 33 timmar. Det är mer riktigt tre dygns marsch med pauser och mat. Bara maten som går åt skulle kosta mer än bensinen. Droppen blir alla saker bilen lastar utan knot. Förställ dig att ta en bråkdel av bilens last i en ryggsäck och börja knalla. Inte nog med det, det finns vägar att åka på. Överallt så gott som.

Vaknar man upp ur denna extas, och fundrar mer som svensken gör i allmänhet, är det fortfarande bra. Jag har de kapitalvaror jag vill ha. Dator, stereo, TV, DVD-inspelare, modelljärnväg, bilar av gott märke, verktyg för att skruva dem itu och ihop igen. Och jag har aldrig saknat de kapitalvaror jag behövt heller – även om jag alltid önskat mer, jag är ju en människa trots allt – under min uppväxt. Leksaker och behändiga hjälpmedel i livet. Det jag verkligen skulle vilja ha, ja det skulle jag kunna köpa. Men eftersom jag inte gör det, så vill jag väl inte ha det så gärna. En fräsig skinnsoffa, en gigantisk plattbilds-TV, alla TV-kanaler som finns, en diskmaskin, ett hus, ett större boende, en nyare bil, en Porsche, en quattro.

Vill ha? Kanske.
Eller är det bättre som dröm?
Vem vet?
Inte jag.
Men jag är inte mer frestad än att jag behåller mina pengar och därmed behåller jag möjligheten.
Den är värd mycket.

Vi kommer dock att komma till en punkt när en del av dagens självklara lyx och komfort inte blir tillgänglig. Bensinen kommer att bli dyr och kanske ransoneras av miljöskäl. Kanske kommer det bara att finnas mycket få mackar och mycket lite bensin att tillgå (hur kan vi få bensinen att räcka längre). Och soporna hemma, idag kan vi kasta allt i en och samma påse – endast vårt dåliga samvete kan stoppa oss och tvinga oss att källsortera (läs mer här). Är något det minsta smutsigt blir det ”brännbart” eller ”restavfall”.
Idag, ja.
Knappast framledes.

Idag inleder jag sista arbetsveckan innan semestern. Tänk vad, betald semester. Ledig på sommaren utan att behöva göra någonting. Det är så det nästan känns skamligt.
Kommer du ihåg att när man var liten så sade vuxna att vi unga skulle passa på och njuta av sommarlovet, ty när vi blir vuxna så skulle man bara ha några veckors ledigt. Jo just det ja. De måtte ha glömt att det finns något som heter sommarjobb. Som gjorde att man i bästa fall fick någon vecka ledigt efter skolavslut och någon vecka innan den började igen. Alternativt fick man gå en hel sommar utan kompisar (för att de jobbade) och utan pengar.
Nu hände väl inte det mig, eftersom man alltid jobbade och slet, men det fanns ju de som hamnade i det alternativet.
Men tänk nu, fem – sex veckor ledigt med full betalning mitt i sommaren. Jag kan t.o.m välja när jag vill ha semestern. Det kunde man inte med sommarlov/sommarjobb inte. Nej, nog sjutton är det finnemang med vuxenlivet och dess semester trots allt.

Fas II (läs här)– innebär att en hel del val måste göras och beslut som måste tas. Val som innebär slutet för många möjligheter. Ungefär som att välja väg ut ur en rondell. Det är dags att sluta snurra runt för att komma någonstans. För att komma till etableringen. Jag behöver bli vän med den tanken. Samtidigt tror jag att slippa en massa möjligheter i sig kommer att bringa frid. Bara att jag lugnt och ärligen kan säga, jag har valt bort dem. Jag valde detta framför det och det. Kan vi komma dit är det långt kommit. Att alltjämt flyta med, ramla än hit än dit, ständigt tänka – det skulle jag kunna göra, så skulle jag också kunna ha gjort, det är fördärvligt, eftersom det fördröjer etableringen. Men det tål att upprepas, det går inte att lura sig själv, valen måste göras genuint och med viss insikt i konsekvenserna.

Vilka beslut har du tagit?
Vad har du valt bort?
Är du bekväm med det?
Känns det som en lättnad att inte längre ha den möjligheten?
Och därmed inte vara misslyckad för att inte genomföra det projektet?
Hur framskrider din etablering?
Hur skulle du kunna vara nöjd med i ditt liv?
Ett jobb, ett ommålat hus och frid i detsamma?
Eller behöver du även en Ferrari GTO, en Cadillac, en Audi quattro, en V70R, en VW R36, en Enduro, en skoter, en speedway-Honda, en Porsche, en Bentley och en mountainbike?
Skulle Du klara dig med ett (1) ånglok istället?
Är du en bättre familjemedlem med en 60”-plasma-TV eller hade det funkat lika bra med en bärbar DVD-spelare?
Drömmer du om mer kvadratmeter för att du behöver dessa, för att de skulle göra livet bekvämare, eller bara för att det är möjligt?
Hur skulle ditt liv sett ut om du bott kvar i din hemstad? Om du flyttat till Island? Till Stockholm? Till Texas? Till Ö-vik?

Fortsättning följer i Filosofin om att möjligheter och val skapar Ångest i VIIIb

Läs från början

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Filosofi och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s