iLandsproblem i Tillvaron – Filosofi – VIIIc – Val vi inte är gjorda för

Fortsättning från VIIIa och VIIIb – Möjligheter ger ångest

Val. Vi har så många möjligheter idag att vi måste välja. Välja bort. Det är vi knappast programmerade för från naturen. Ska jag äta rådjuret, älgen, vildsvinet eller björnen jag fällde idag? Knappast troligt, hade vi väl fällt rådjuret så lever vi på det till det är slut, om nu inte ett annat djur skulle råka komma i vägen, vilket vilda djur sällan gör.
Och ändå är det utbudet ingenting jämför med det som bjuds för oss ICA-jägare. Lägg sedan till all materiell frestelse, med platt-TV, tvkanaler, film, böcker, internet, resor, bilar och andra leksaker, föreningsverksamhet, idrott, evenemang och allt. Verkligen allt.

Vi klarar inte att välja. Vi slukar allt vi kommer över. Och sedan hinner vi inte med något. Det skapar ångest. Ångest över saker som ska vara positivt, till glädje. Elände, jag kan inte se det och det och det programmet på TV för de går samtidigt. Men om jag ser det ena, spelar in det andra och ser reprisen av det tredje… tekniken löser det. Vad ska vi offra istället? För det tar ändå en stund att se allt detta.

Bernie Ecclestone, framgångsrik entreprenör och verksam inom sportbranchen, sade: ”The crucial thing of all success is whether you are born competitive or not.”
Alltså är det inte så att alla kan bli allting bara de lägger manken till. Det är bra. Det minskar möjligheterna, vilket i sin tur minskar ångesten.

Val. Vi har så många val. Det brukar sättas i sammanhanget med möjligheter och på något sätt bli positivt. Men när är val positivt?
– Presidentval, sällan skoj
– Valnöt, många är allergiska
– Valhänt, enbart till besvär
– Valkar, har man det i händerna kan man bli valhänt
– Valdemarsvik, jag vet inte ens var det ligger, kanske borde jag åka dit?
– Valbo, varför anlägga ett köpcentrum utanför Gävle?
– Späckhuggare, även det en val

Skämt åsido, val innebär även att välja bort, något som skapar ångest.
Valde jag rätt?
Hur hade det blivit om jag valt på annat sätt?
Och allra värst är det de gånger som valet är oåterkalleligt och de andra möjligheterna med ens är borta.

Ibland känns det som en sjukdom eller skada skulle kunna göra nytta för sinnet. Inte så att det i sig skulle vara eftersträvansvärt, absolut inte, men den begränsning den åstadkommer. En fysisk, påtaglig och accepterad begränsning som gör att du inte kan bli vad som helst, inte kan göra vad som helst. Saker som du troligen ändå inte kan, men vi är numer lärda att allt är möjligt, vilket innebär att alla drömmar som inte går i uppfyllelse beror på ett personligt misslyckande. Sjukdom, skada eller i många fall ålder, kan därför medföra giltigt förfall, utan misslyckande, och därmed bidra till att uppnå sinnelig ro. Antalet möjligheter minskar.

Varför är vi inte nöjda trots att vi har det så bra. Kärnan i det hela handlar om att vi hela tiden suktar efter det vi skulle kunna uppnå, om vi bara anstränger oss lite till. Det på kapitalfronten. På karriärsfronten syns något kanske ännu viktigare – genom den fria demokratin och allas möjligheter skulle teoretiskt sett du och jag kunna bli stats- och finansminister, nobelpristagare och rocksångare, vd och jetsettare. Eller poster och positioner därunder. Längs hela skalan. Dessa möjligheter innebär även att om vi inte når dit, kan det ses som ett misslyckande och ett skenbart perfekt liv blir en misär. För att förväntningarna inte uppnåtts.

Vårt samhälles stora gissel, röda fenomen: kollektivtrafik och dagis. Rött, oflexibelt, dyrt och ger bara förkylning och likriktning. Nä, låt oss köra bil så länge vi får. Denna resa blir som sagt ganska lika i både pris och tid. Men komforten och friheten! Tänk dig där bara ombord på spårvagnen, där det helt plötsligt kan kliva på en arg kamphund! Läskigt. För att inte tala om sjuka människor, smittbärare, kriminella element och annat tragiskt folk man kan råka ut för där. Bil är valfrihet, möjlighet, flexibilitet. Kollektivtrafik är motsatsen. Och det är ditt val!

Vad skulle du inte vilja ha ogjort om du skulle dö
(1) imorgon
(2) nästa vecka
(3) om en månad
(4) om ett halvår
(5) om 2 år
(6) om 10 år?

Gör en egen lista!

Se även begynnelsen och allt annat här

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Filosofi och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s