Mat för minskat syrebehov – recept

Så börjar uppladdningen. Syftet är att förse mitokondrierna med nyttigheter, så de kan minska sitt syrebehov utan att bli mindre effektiva (läs mer här). Jag kommer att vistas i en miljö rik på kolmonoxid och samtidigt utföra fysiskt arbete, så minskat syrebehov är önskvärt.

Så återkommer vi till dessa grönsaker som nu har denna goda effekt, nu gäller det att tillreda dem så det även får en god smak och nyckeln till det är kryddningen.

Samtidigt gäller det, mycket mat, god mat, enkelt och snabbt. Vi gör ett försök i detta recept.

Tidsåtgång, ca 60 min, varav 30 min är arbetstid

Ingredienser till 2 portioner
10 medelstora potatisar
500g fryst spenat
200g rödbetor (6 små)
2 gula lökar
250g lövbiff (4 skivor)

Sambal olek
Linfröolja
Rapsolja (att steka i)
Salt, vitpeppar
Honung

Sätt ugnen på 200 grader

Utförande:
1. Lägg rödbetorna i en kastull med vatten och koka. Detta tar längst tid, ca 45 min, börja med dessa.
2. Skala potatisen, skiva den på längsta ledden
3. Lägg ett bakplåtspapper i botten på långpannan (för att minska diskbehovet) och häll på rapsolja på den.
4. Lägg den skivade potatisen på den (se bild) och ställ mitt i ugnen. Tar cirka 30 min.

Ugnsstekt potatis i långa rader, redo att serveras


5. Skala löken, dela och skär i tunna ringhalvor. Stek i stekpanna på låg värme ca 15-20 min, rapsolja
6. Lägg spenaten i en djup tallrik och kör i mikron på halv effekt tills den inte är frusen utan kan röras om (tid beror på hur tinade de är och mikrons effekt, men ca 3-5 min)
7. Till spenaten: tillsätt 1 msk sambal olek och 2 msk honung, salta, rör om värm en minut till. Tillsätt 1 msk linfröolja, som är rik på den hälsosamma fettsyran omega-3. Rör om och provsmaka. (läs mer nedan om linfröolja)
8. När det är cirka 5 minuter kvar på potatisen, ta ur löken från stekpannan (var noga så det inte blir småbitar kvar – de blir brända då) vrid upp effekten till max, vänta till pannan är het och stek sedan lövbiffen en minut på var sida. Har du inte en jättepanna, stek dem 2 och 2; de får täcka max 2/3 av stekpannans yta för att inte sänka temperaturen för mycket
9. Häll av rödbetorna och skala dem. Salta dem lätt

Ugnsstekt potatis, lövbiff, stekt lök, kokt rödbeta och kryddad spenat. Rödbetorna och spenaten innehåller ämnen som minskar syrebehovet.

10. Servera. Lägg upp på tallrik och servera, salta potatisen efter behag. Då kan det se ut så här

Fett tillsätts spenaten för att göra smaken mjukare och godare. Välj linfröolja som är rik på fettsyran omega-3, som minskar risken för hjärtkärlsjukdom. Omega-3 är ovanligt i normal kost, varför tillskott är befogat. Dessa fettsyror är inte värmebeständiga, varför en goda effekten försvinner om du använder linfröolja att steka i.

Allergi:
Glutenfri – ja
utan ägg – ja
utan mjölk – ja (välj mjölkfritt margarin eller rapsolja att steka i)
laktosfri – ja (som ovan)
utan fisk – ja

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Recept - Matmöjligheter och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s