iLandsproblem i Tillvaron – Filosofi XIIa – våra iLandsproblem

iLandsproblem. Beteckningen på ditt viktiga problem, som objektivt borde blekna och försvinna i tomma intet jämfört med svältande barn i Afrika. Ändå gör det ju inte det. Ditt problem är det viktigaste som finns. För dig och det är det som du bryr sig mest om.

När du våndas mellan att välja mellan en elegant Audi A5 coupé eller en praktisk Audi A4 Avant, så är det ett typiskt iLandsproblem. Icke desto mindre är det för stunden ditt största bekymmer. Att ignorera det bara för att det svälter barn i Bangladesh, löser inte ditt problem, det gör inte dig gladare och hjälper ingen. Du bör själv ta itu med dina problem och inte ringakta dem.

Hahaha! Skulle det vara likställt med att vara en svältande neger i Sahara? Nej, det är fanemig värra att vara neger i Sahara, för när regnade det senast i Sahara? – jag som gillar regn!

Nä! Jag har det finemang! Och det kan stolpas upp på många sätt, jag gör så här:

 • Jag har en familj, där ingår en liten dotter, synnerligen lättsam och behaglig och som när hon kittlas av sin mor och uppmanas ”säg att du älskar mig” av sin mor, säger ”Jag älskar pappa!” och på den upprepade uppmaningen säger ”Jag älskar bara pappa!”
 • Jag har mat på bordet, tak över huvudet och rent vatten i kranen.
 • Jag har bra släkt att vända mig till i svåra som i lätta stunder.
 • Jag har flera goda kamrater.
 • Jag har kommit högt i utbildningshierarkin och tjänar min inkomst på ett tämligen enkelt vis.
 • Jag har fler bilar i hyfsat skick än jag någonsin skulle vågat drömma om som ung.
 • Jag har förmånen att få leka med ett av landets största och häftigaste ånglok så mycket jag vill.
 • Jag har en dator, som jag kan skriva på, göra listor på, se racing på, lyssna på musik på och jobba på.

Helt suveränt faktiskt. Ändå överhopas jag av problem… precis som du.

Gårdagens mest hypade, häftigaste och åtråvärda maskiner är idag våra leksaker. Samtidigt är dessa smutsiga och ifrågasatta av somliga till och med som hobby. Yrket att framföra dem har förlorat sin status och lönenivå, som en gång var likställt med eller bättre än läkare. På detta sätt vill jag skåda in i framtiden och visa på den tydliga analogin:

Ånglok – jetplan

Lokförare – pilot

De hus och de marker som våra förfäder byggde, odlade och kämpade för, men även livnärde sig på, är idag våra fritisdhus, hobbyprojekt, eller står bara och förfaller och växer igen. Besynnerligt att vi har ekonomiska medel till detta.

Jag har en övertygelse att för att klara Sverige och Europa i framtiden, i konkurrens med Kina och Indien, så måste vi göra det som de inte kan. Och det som de också kan göra måste vi göra mycket bättre om vi ens ska försöka. 10 miljoner svenskar kan inte konkurrera i produktivitet med 1500 miljoner Kineser som jobbar 16 timmar per dygn, 7 dagar i veckan och inte tar ut semester. Aldrig. Och vi kan inte heller slå oss för bröstet och säga att vi är så välutbildade. Indien spottar redan ut 10 gånger fler filosofie doktorer än Sverige gör årligen. Bara utbildning är inte lösningen.

Nej, vi måste göra något. Något som vi gör först. Hitta på nya saker, nya lösningar, nya genombrott. Det kan göras på två sätt:

* Massiv arbetsinsats.  – Det kan vi inte uppbringa jämfört med Kina och Indien. Alltså återstår:

* Bättre tänkande.

Vi har en tradition att tänka mer än Kina och Indien. De gör mer som de blir tillsagda. Ofta utan att reflektera över resultatet också. Därför kommer det en del sekundasaker från dessa länder, speciellt från Kina. Och för att tänka kreativt krävs lugn och ro i huvudet. Det går inte att pressa fram tankelösningar på beställning. Historien är full av exempel på snilleblixtar som bara dykt upp och löst en sak. Och de kommer inte med löpandebandsprincipen. Då blir det överbelastning i hjärnan, den låser sig och inget vettigt kommer ut, speciellt inte revolutionerande lösningar.

Lösning: vi måste jobba mindre, för att kunna tänka bättre när vi jobbar. Och gör vi det, vad är det som inte säger att de bra idéerna kommer på fritiden och sedan kan appliceras i jobbet. Det borde man väl få kompledigt för?!

I sanning, vi har förlorat koppling mellan vår mat på bordet och jobbet. Inte intellektuellt, men känslomässigt. Och som det känns, upplever vi det, oavsett vad förnuftet säger.

Vi avslutar med en lista på exempel på iLandsproblem. Varför inte komplettera den? Lämna ditt tillskott i kommentarsfältet nedan!

 • För fullt i kylskåpet
 • För många saker att välja på i ICAs frysdisk
 • Beslutsvånda över hur sparpengar kan placeras
 • För få eluttag i hemmet
 • Tungt att bära hem buteljerat vatten
 • Svårigheten att veta om Michelin har bättre däck än Pirelli och Continental eller Bridgestone.

Fortsättning följer i Filosofin om XIIb iLandsproblemen nu jämfört med när våra föräldrar var små

Se även sammanställningen för övriga filosofiska inlägg

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Filosofi. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s