Saftig kyckling enkelt och snabbt i stora mängder – recept

Mat ska vara god, nyttig, snabblagad i stora mängder och bra för handelsbalansen. Här är ett recept på sådan mat. Receptet är för 4 personer men kan lätt skalas upp.

Total tid cirka 45 minuter varav 15 minuter är arbetstid.

Kyckling, kotlett, lök, soja, sweet chili och honung? Kan det bli något? Jodå, sötma glöms allt för ofta i kryddningen.


2 kycklingfiléer (ca 300g)
Hel fläskkotlett utan ben (ca 200g)
3 gula lökar
3 msk kinesisk soja
3 msk sweet chili sås
2 msk honung
1 tsk sambal olek

Kycklingfilé och fläskkotlett skivat för snabbare tillagning och bättre penetration av kryddor. Lök efter behag.


Ställ ugnen på 200 grader.
Koka vatten, ca 6,5 dl, till korngrynen.

Tillredning:
Skär kycklingen i 1,5 cm-bitar
Skär kotletten i 1 cm-bitar
Skala löken och skär cm-grova lökringar
Lägg detta i en ungsfast form

Blanda soja, sweet chili, honung och sambal olek. Om du inte använder flytande honung kan honungen värmas först för att lättare blandas.
Häll blandningen i formen över köttet.

På med locket så det inte kokar torrt och så in i ugnen, så sköter det sig själv.


Tillagning:
I ugn med locket på i 30 min.
Serveras med kokt korngryn (2 dl torrvolym) för bästa handelsbalans och bättre mättnadskänsla och mer fibrer än ris. Vid glutenintolerans väljs dock ris.

Korngryn är svenskodlat och tillagas och används precis som ris. Dock bör kornet sköljas innan det kokas, för att minska risken för att det kokar över. Ris kokas normalt 1+2 ris+vatten, medan korngryn kokas 1+3 korngryn+vatten.

Servera och njut.

Redo att serveras (klicka på bilden)


Handelsbalansen
När du står där i affären och väljer mellan importerad honung och svensk honung, mellan utländskt kött och svenskt, låt inte plånboken ta ett kortsiktig styptag på dig. Långsiktigt vinner vi alla på att hålla liv i vår inhemska livsmedelsproduktion. Vi har mat inom våra gränser, vi har bättre kontroll på den, den skapar sysselsättning och välstånd och vi får kortare transporter.

Allergi:
Glutenfri – ja (men kontrollera sojan som kan innehålla vete; byt korngryn mot ris)
utan ägg – ja
utan mjölk – ja
laktosfri – ja
utan fisk – ja

Annonser

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s