iLandsproblem i Tillvaron – Filosofi XIIb – våra iLandsproblem jämfört med våra föräldrars

Fortsättning från Filosofin om våra iLandsproblem (läs här)

Otroligt vilken förändring som skett i vår tillvaro, jämfört bara när våra föräldrar var små! arbetade man för att få ihop mat till resten av året. Idag arbetar man mest för att ha något att göra (mat får vi ju ändå via a-kassa, f-kassa, soc etc.).

Då var jordbruk, fabrik eller gruva ett tungt arbete som tog hela dagen. För männen. Och männen behövde kvinnorna till att göra mat och sköta hushållet. Alla drog sitt viktiga strå till stacken för att alla skulle överleva. Och barnen fick hjälpa till efter förmåga från barnsben. Alla kände sig nyttiga och ingen hade problem med att förverkliga sig eller fördriva sin fritid.

Idag ska alla kunna göra alla yrken, annars ska yrkena göras om, i rättvisas namn. Jämlikhet har blivit en minutiös öga-för-öga-mentalitet, där varje timme ska vara lika fördelad. Män och kvinnor ska göra allt lika mycket, oavsett om de är bra på det, gillar det eller ej. Jobb ska vara något kul och stimulerande, men ändå jobbar vi för vår fritid. Där ska vi försöka stöka bort alla måsten så snabbt som möjligt så vi får tid till fritidsintressent och andra saker att förverkliga oss i. Och har vi inga sådana drömmar kan vi alltid gå med i studiecirklar.

Förr gick vi utbildning och kurser för att vi skulle få ett jobb som krävde de färdigheterna för att lyckas. Idag läser vi något som intresserar oss och förväntar oss få jobba med det sedan.

Förr åt vi mat för att för att orka genomföra vårt jobb, det gällde att få i sig energi. Idag har vi så lite att göra, att vi måste träna och motionera på vår fritid för att göra av med den mat vi stoppar i oss. Det är till och med så illa att många arbetsgivare betalar oss för att träna fysiskt och låter oss göra det på betald arbetstid.

Förr hade vi katt för att hålla undan råttor, hund för att jaga med, häst för att jobba i jordbruket med, höns för att få kött och ägg. Idag kan samtliga ses som nöjeshusdjur, ingen har dem för att de måste.

Förr odlade vi våra egna grönsaker för att det var enda sättet att ha råd med dem. Om vi idag odlar egna grönsaker gör vi det för att de är kul att få något hemodlat att smaka på till ett mål en gång om året.

Förr talade man med varandra på den lilla fritid man hade. Idag har vi så mycket prylar, så trots att vi har så mycket fritid jämfört med då, så hinner vi inte tala med varandra. Har prylarna gjort att vi glömt bort hur man talar med varandra? Eller, beror det på att vi har inte mer att säga till varandra, än att det avhandlas på tio minuter på kvällen eller över middagen? Kanske är det därför vi har sådant prylbegär, så vi får något att ta skydd bakom, så det inte blir så där kusligt tyst, när allt vi har att säga är sagt (läs om Filosofin kring gisslet med prylar här).

Förr jobbade som sagt man och kvinna i ett lag för att överleva. Idag ska både spendera mycket tid med varandra och samtidigt förverkliga oss själva och vara goda föräldrar. Yrkesliv, privatliv och familjeliv skiljer vi på nu. Vad är det som säger att vi är så lämpade att umgås tillsammans, bara för att det i många tider varit en lämplig kombination för att överleva och föra livet vidare?

Och all denna helomsvängning som många idag ser som den enda rätta och självklara, har skett på mindre än 50 år. Nog må människans tid på jorden vara kort, men detta är otroligt kort.

Fortsättning följer i XIIc med Filosofin om Problemlösning

Se även index för alla andra filosofiska inlägg

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Filosofi och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s