Kajsa – vad händer i garaget?

Kajsa står och myser i garaget, men längtar förstås ut till en snabb landsväg. Dessutom är hon täckt av ett tjockt lager damm. Vad kommer allt damm ifrån?

I veckan som var hämtade jag ut ett komplett fjäderben skickat från Valskogens bilskrot. Det sändes med Posten, så jag fick hämta ut det på deras utlämningsställe mitt inne i centrum, på den dyraste och flashigaste Hemköpsbutik som finns i trakten. De hade nog aldrig haft att göra med ett sådant paket. Prima tyskt stål.

Och idag började jag riva ut fjäderbenet och fick ut det (bilder och beskrivning kommer till veckan), se vad orsaken var här.

Det enskilt största lyftet var en påkostad avdragare från Biltema, som jag köpte idag. Det är nämligen så att på Audi 100 sitter styrlederna (av vissa kallad P-ände) stenhårt i fjäderbenet. På andra bilar knackar man lite lätt med släggan så hoppar den ur. Inte på Audi 100. Där kan man slå sig själv blodig och bilen sönder och samman utan att den hoppar ur. Ska man t.ex. har ur fjäderbenet för byte av fjäder eller bärarm, så är det lättare att skruva loss styrstaget från styrväxeln och dra ut det med fjäderbenet.

Men nu skulle som sagt fjäderbenet bytas och styrstaget vara kvar, så de var tvungna att separeras. Jag har provat tidigare med Biltemaavdragare – den första krökte jag gängen på och den andra brast i godset. Visst, jag fick tillbaka pengarna, men arbetet var ju ogjort. Med en dåres envishet återvände jag till Biltema – det är lätt att handla där, det är billigt, de har bra öppettider och tillgänglighet och det finns bra saker där. Det gäller bara att hitta dem. Det gjorde jag idag, med en större (100×120 mm) avdragare av annan konstruktion.

Jag monterade dess hakar och började arbeta skruven uppåt med spärrskaftet och innan jag ens börjat ta i, så sade det knäpp och styrleden hoppade ut så snällt! Fantastiskt. Värt varenda krona.

Följ utvecklingen!

Mer om Kajsa finns att läsa här och här bland annat.
Till dess bjuder jag på en bild av Kajsa, tagen för snart åtta år sedan:

Kajsa på en visit i Norrland, 2004, fortfarande på regummerade däck på plåtfälg. Det fanns utrymme för förbättring.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Mina bilar och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s