iLandsproblem i Tillvaron – Filosofi XIIc – Problemlösning

Fortsättning från Filosofin om dagens och gårdagens iLandsproblem (här)

Problemhantering – identifiering, erkännande och lösning

Problemhantering är ganska enkelt och kan punktas upp i tre steg:

  1. Rannsaka dig själv för att hitta problemet och isolera det från annat. Hitta kärnan. Oftast rätt enkelt ändå.
  2. Erkänn att det är ett problem. Var ärlig mot dig själv. Desto svårare, men likväl mycket viktigt.
  3. Lös problemet. Har väl steg 1 och 2 passerats så är problemen ofta inte så svårlösa.

Vi talade om att nyttan med att snabbt kunna ta ett lagom perspektiv på sin situation. För det aktuella problemet är ALLTID världens största problem, för en själv, för stunden. Hur liten ankdammen än är, känns det så. Men ju fortare man kan ta ett perspektiv på detta, så blir det lättare att se problemets verkliga dignitet och bara genom det torde många problem blekna bort. Och då blir det lättare att fokusera på de verkliga problemen. Och ta sig igenom de mindre. För de är jobbiga i stunden. Och tenderar till att stundom vara många.

Lagom perspektiv, för i ett allt för stort perspektiv är ju allt meningslöst, i synnerhet våra små problem. Men att ta det perspektivet löser inte problemen och det är ju det vi vill göra. Därför ska ett lagom perspektiv intas. Ungefär som när man ser andras problem och ofta så lätt ser det som det är och inte som de upplever det.

Det gör även att det kan vara så lätt att hjälpa andra i deras liv, utan att ha ordning på sitt eget. Kan detta vara en nyckelfärdighet? För att ta sig vidare i livet.

Att inte lägga kraft på att försöka lösa något som inte lösas kan. Kanske något att ta med sig på fler problem.

Så till dubbeldilemmat med ”att inte göra något”.

”Att inte göra något” är helfel i flera sammanhang. Konkret t.ex. när det gäller att laga driftbilen eller hugga ved så vi får värme till huset.

Men annars är lösningen ”att inte göra något” den bästa och smidigaste lösningen på mycket. T.ex. låta bli att försöka tillförskansa sig fördelar man inte behöver,  låta bli att utnyttja möjligheter som dyker upp, låta bli att köpa en bil som bjuds ut till försäljning, låta bli att ta strid för en sak som inte är en hjärtefråga för en. ”Att inte göra något” är ofta den snabbaste, bekvämaste och enklaste lösningen i vardagen. Då är det bara dig själv du måste övertyga om ”att inte göra något”.

Så, varför är det så svårt då?

Är det så att vi själva i egen hög person är vår tuffaste motståndare i livet?

Tänk om vi kunde bli allierade med vår tuffaste motståndare! Kanske skulle livet vara enklare då.

Är livet verkligen så motigt, för att det är motigt? Eller för att vi hade förväntat oss något annat? Jag har ibland kommit på mig själv med att bli gnällig över att saker kommer ivägen för mig som jag behöver ta itu med, men som är trevliga. Varför blir jag gnällig då? Jo, det är just det som är grejen, det kommer inte på min beställning. Jag är oförberedd. Jag hade egentligen inget annat på gång (även om det känns så, det känns som om jag blir avbruten). Om jag varit ensam i den situationen hade jag kanske inte gjort något alls.

Det är kanske dags att lära sig njuta av det oförberedda. T.ex. min dotter kommer och vill köra bil på golvet med mig. Det är kul. Speciellt interaktionen med henne. Att se henne utvecklas och ha roligt. Och att hon har roligt tillsammans med mig. Jag lärde mig njuta av det igår. Av situationen som uppstod. Jag blev avbruten, ja, för jag var påväg till något viktigt. Gissa vad? Jag skulle diska! Herrejösses, borde jag inte ansett mig som räddad? Borde ja, men jag kände mig avbruten. Jag var tvungen att synnerligen aktivt tala förstånd i mig själv. Men det gick! Det är jag nöjd med.

Våga vara nöjd! (här)

Se övriga Filosofiska inlägg här

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Filosofi och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s