Bagga – status terminalicus?

Bagga, min Audi 100 Avant 2.6E, har verkligen brutit samman den senaste veckan.

Det började med ett högt poff följt av att kylsystemet tömde sig in i kupén, på förarens fötter. Om inte denna fått kalla fötter strax innan och hunnit kasta sig ut.

Dagen efter fyllde jag i nytt vatten och inte läckte det då heller (läs mer om det här) och flyttade henne till en torkplats djupare in i garaget.

6-7 liter vatten skyfflas snabbt ut och torkas med kupévärmare på en vecka.

Så var det dags för en test i måndags, bara två dagar till besiktning. Men då var batteriet stendött. Hur gick det till?

Satte på laddning med min lilla CTEK men det var så urladdat att den orkade inte. Bytte till större doningar och nu tog det laddning. Frågan var väl mest om alla celler var kuranta så det fanns 12V. Vilket är nödvändigt för att starta. Nåja, Kajsa stod ju intill och har ett färskt och laddat batteri.

Men det gick bra och Baggas ABC-motor startade, om än med viss tvekan, vilket inte har skett sedan tändstiftbytet förra sommarn.

Torkarna gick ett långsamt varv över rutan, så som de kan göra på krypspänning i strömspaken bakom ratten, men slutade efter att jag slagit på och av dem.

Körde ut i garaget och varningslampan för kylarvattnet blinkade. Den kan blinka för två saker: hög temperatur eller för låg nivå. Eftersom motorn var kall var det förstås det senare. Hon har alltså läckt ståendes, vilket lite kullkastar mina teorier om vad felet beror på.

Det luktade även bensin och jag undrade om jag hade någon reservdunk liggande i bilen. De har en tendens att alltid lukta, hur man än drar åt korken.

Jag stannade ute i dagsljuset och öppnade huven för att kolla kylarvattnet. Då får jag se, från en skarv i höjd med motorns bakkant så sprutar det bensin. Det blev till att snabbt parkera på parkeringen utanför garaget och avboka besiktningstiden.

Hur kunde allt detta komma så samtidigt? (Läs om slumpens icke vara här). Helt makalöst!

Så nu står hon i solskenet och bidar sin tid. Är hon månne terminal? Med dessa fel och hennes övriga skråmor och glupande törst, är det värt tiden och pengarna?

20120530-221643.jpg

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Mina bilar och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s