Innan bostadsbubblan spricker

Anders Borg, finansminister, får då och då kritik för att vara för restriktiv med plånboken. Han verkar skapa väldigt stora finansiella buffertar, samtidigt som Sverige konstant får beröm för sin ekonomi. Finns det någon som har insikt i den ekonomiska verkligheten, så borde det vara den gode Anders. Vi amatörer kan bara spekulera i varför, men likheten med Irland finns: Irland hade för ett decennium sedan en bedömd stark ekonomi som ökade snabbt, liksom gjorde irländarnas välstånd. Ökade gjorde även bostadspriserna.

Sedan kom smällen och Irland föll ihop. Nödlån och försämrad ekonomi Arbetslösheten är idag 17% och bostadspriserna halverade.

Även om huspriserna minskade något under vintern som var, så har de tagit ny fart igen. Det här är något som den så kallade allmännyttan ser och passar på att dra nytta av, så länge som bubblan existerar. De höjer hyrorna – ofta i samband med renoveringar – så att den hamnar på nivåer för vad en bostadsrätt med hyra och avgift betingar. Allt för att leverera vinst till kommunen. På din och min bekostnad. Det blir intressant att se om de tvingas sänka hyrorna, när bostadsbubblan spricker.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Tankar och ord och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Innan bostadsbubblan spricker

  1. Bertil Johansson skriver:

    Så sant. Den så kallade marknaden med prispress funkar bara om det finns ett överutbud av varan, då tvingas producenterna sänka priset för att få sälja. Är det brist på varan, spec om det är en nödvändig vara,- el, mat, bostad,-går det bra att sälja till överpriser ( vattenkraftsel med nästan 0 i produktionskostnad till samma pris som koleldad el med 1.50 i kostnad).
    Hotar det bli överutbud på bostäder, då river man bara en del av beståndet och håller priserna uppe…..Och struntar i att bygga nytt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s