Intäkten när bostadsbubblan spruckit

Redan innan staden skulle förtätas – dvs att hus byggs på grönområden, kolonilotter, breda gator och trottoarer och parkeringsplatser – var det trångt för bilisterna och brist på parkeringsplatser. Eftersom många förväntar sig att bostadbubblan spricker snarare förr än senare, så gäller det att hitta nya, säkra sätt att säkra sin inkomst på för bostadsbolagen. Och vad kunde vara säkrare än att ge sig på bilisterna?

Endast några områden byggda under miljonprojektets tid hade avsatt utrymme nog för dagens bilpark. Ett av dessa områden är ett studentområde (!) som var byggt med plats för 1,55 bilar per hushåll, varav 1,4 per hushåll är kvar idag. Gästparkering och boendeparkering sammanräknat. Där är det enkelt att parkera. Det finns alltid plats, oavsett tid på dygnet eller dag i veckan. Ingen stress över var bilen ska parkeras. Komfort. Vardagskvalitet.

Skillnaden är märkbar i ett kvarter bara några kilometer bort. Trots att husen är låga – eller kanske därför – så finns det för få parkeringsplatser. Det finns några ströplatser här och där i området. P-biljetterna har differentierade priser och boendeparkeringen är svindyr. Dessutom utfärdas fler boendeparkeringstillstånd än det finns platser i området. Och till det kommer alla gäster och andra som löser biljett till fullpris. Resultatet blir att bilarna parkeras längs gatorna, på trottoarer, på gräsmattor. Och får böter. För i dessa kvarter kretsar lapplisorna som gamar.

Inte bara parkeringsvakterna cirkulerar. Bilarna, vars ägare bor där, cirkulerar i jakten och väntan på en ledig plats. Hur bra är det för miljön? Snacka om onödig förbrukning. Och så stressen att komma hem och inte veta om man får parkeringsplats. Stressen att alltid vara utrustad med tillräckligt med mynt (för dessa tar inte kort och är inte anslutna till telefonparkering). Den extra planeringen som tillkommer – var finns närmaste annan parkeringsplats? Ska jag åka och handla nu, kanske är dumt med tanke på att p-platsen nog är tagen när jag kommer tillbaka. osv.

I nästa område går det att köpa ett månadskort och med det får man parkera obegränsat på en parkeringsplats. Fast då kommer gamarna igen. Och rätt vad det är har man fått en kontrollavgift eller två. ”Bilen har ställts upp utan synligt parkeringstillstång”. Tack för att ni anställde blinda parkeringsvakter. Mitt ord mot deras. Min bild mot deras. Mitt fotobevis gäller inte för ”det är så enkelt att manipulera digitalfoton idag” heter det när min bestridan avslås. Genom sig själv känner man andra.

På vissa ställen går det att hyra en egen parkeringsplats. Några trånga kvadratmetrar utomhus eller inomhus, sammanpressade så att drivknutarna skriker varje gång du gör ditt bästa för att undvika stolparna och grannens monster-SUV som står med ett hjul i varje hörn på sin ruta. Sedan får du åla dig ut genom dörrspringan.

Och ägaren till dessa kvadratmeter behöver inte göra mycket, inget vatten eller underhåll att tala om, utan kan lugnt skratta hela vägen till banken. För vad kostar detta då? En utomhusplats med elplint kostar lika mycket i månaden som försäkringen på Frida Folkvagn. Och jag kan försäkra dig om att det finns bilar som är billigare att försäkra än en Passat W8. Men om jag nu vill stå inomhus med min bil, med något som betecknas som värme, ja då fördubblas kostnaden! En sådan parkeringsplats kostar mig alltså mer än de fasta kostnaderna på Frida Folkvagn (skatt, försäkring, besiktning och grundservice).

Är det då bättre att med kollektivtrafik? Läs här

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Tankar och ord och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s