Husaby Marken – i medeltida miljö

Husby-Långhundra, nationaldag, risk för regn och en medeltida marknad. Du förstår att jag var skeptisk.

Jag föreställde mig en sådan där vanlig marknad med runtfarande marknadsfolk med sina stånd med samma kinesiska plastskräp som alltid, kanske några fler svärd och sköldar. I äkta kinaplast, givetvis. Popcorn sockervadd, kanske kryddat med något uppträdande i medeltidatema. Det var min förväntan.

Så var det inte. Det var verkligen medeltida marken. Varenda en som inte var besökare var klädd i medeltida klädsel, alla från parkeringsvakter till säljare i stånden. Riddare marscherade i full mundering med sina följeslagare, allt på ett sätt som om de gjorde detta för att de gillade det, inte för att någon kläckt en ide och förmått andra att haka på. Det kändes äkta, utan att bli plojigt eller löjligt. Till och med att bryskt bli anvisad en parkeringsplats på åkern med en hillebard kändes helt rätt.

20120606-215448.jpg
Här på bilden musikanter med både säckpipa, lur och gitarr. Lät faktiskt tidstroget, har man nu kan veta det.

All kinesisk plast lyste med sin frånvaro, precis som billiga halvfabrikat. Det stektes ren, såldes hemmagjord korv, sylt och saft, handgjorda smiden och medeltida utrustning.

Det klart det fanns svärd, sköldar, hjälmar, pilbågar, pilar att köpa till barnen. Men inte i plast. Utan i trä. Handtillverkat. Saker som kommer att både hålla och fungera. Dessutom till priser som gjorde att folk handlade.

Ett svärd köpte jag innanför entrén. Annars hade man varit bortgjord. Senare även ett armborst. Jodå, fullt fungerande i all enkelhet.

20120606-215428.jpg

Aktiviteterna då? Förutom mat – bröd, pannkakor och kött – fanns det pilbågsskytte och andra vapenövningar, som tex att hugga en potatis som satts på en krok och snurrades i ett snöre runt en stolpe. Den som spelat squash torde haft ett övertag här. Men det coolaste med detta var ju vapnen man fick välja mellan. Snidade svärd i stål, men även andra manliga tillhyggen, som dubbelyxa och morgonstjärna!

Torneringen var kanske största enskilda dragplåstret. Lite för mycket publik och lite för dåligt PA-system drog ned det initiala intrycket. Det blev bättre när fyra riddare red in på arenan, iförda olika riddaremblem, ringbrynjor, hjälmar med plym och hästar som matchade detta. Men tornering på riktigt kunde det väl inte bli tal om, det är ju farligt. Nej då, temperaturen gick ned när de skulle rida mot en sköld på en ställning.

Men så fortsatte de med lansövningar och precisionövningar och man fick lite känsla för individerna. Intresset steg. Så bytte de till svärd – ja stora feta svärd i stål – och de skulle klyva en melon på en pelare i full galopp. Inte melonen, riddaren. De flesta petade ned dessa och tillfogade dem något märke, men när sedan Sir Gyllene Eken och Riddare Bockhorn först klöv varsitt äpple i full aktion och sedan varsin tomat… ja då stod de ganska klart att det här handlade inte om några skådespelare som klätt ut sig för dagen bara. Fränt var det också att se dem rida förbi och slå ned/sönder mjölpåsar med ett stridsgissel så det dammade om det. Fast kanske måste man ha provat att hantera ett stridsgissel för att förstå hur svårt det är att tygla.

Men det som verkligen tände till publiken var när det påannonserades att det skulle bli kamp man mot man! Och tankarna spann iväg, men jodå då, de drog på sig slutna plåthjälmar och sköld och red mot varandra med lansar på 2,5 meter. Inte i metall förvisso, men de körde så flisorna yrde och ett antal lansar fick bytas ut för att det inte var mer än tandpetare och brasved kvar av dem. Imponerande! Och jag skulle definitivt se det igen.

Även om riddare kanske är mer brittiskt än svenskt, så var det ändå en väldigt svensk stämning på många sätt. Sättet att vara och bete sig. Fjärran från utländska säljare och lika främmande och påträngande sätt att kränga sina varor. Jag tror inte dessa sålde sämre för det, tvärtom. Och för alla er som kommer från andra kulturer och bor i Sverige och undrar hur ni ska göra för att vara som svenskar. Åk på ett sådant här evenemang och sug i er av atmosfären, för även om det inte är vanligt att gå runt i ringbrynja och med svärd idag, så var stämningen och beteende riktigt svenskt, sådant som är så svårt att beskriva i ord. Så jag gör ingen ansats att försöka heller. Go there.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tankar och ord och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Husaby Marken – i medeltida miljö

 1. Lasse skriver:

  Kul att du tyckte att detta var så bra. Men du missade de olika äkta medeltida kyrko-evenemangen som skedde under dagen. Först en äkta medeltida tidegärdsbön (Sext) med gregoriansk bönesång i god klostertradition. Senare följt av en äkta helgonprocession med en jättelik helgonstaty med vikt på hundratals kilo, som bäres för hand genom hela denna by till kyrkan där sedan en medeltida mässa hålles i den gamla Cistercienserkyrkan. Sedan återigen en medeltida Non-gudstjänst som hålles. Man erhåller dessutom en djupgående föreläsning/presentation om gergorianikens innersta mysterium som ger alla en djupdykning inte bara i kristenheten utan just den medeltida synen och utförandet av detta. Man lär sig där att denna 1500 år gamla tradition fortfarande lever kvar än idag. Där kan man snacka om levande tradition.
  Att Husby-Långhundra lilla by består av den vägsträckning och bebyggelse som legat där sedan 1000-talet och fortfarande är levande bygd, är nära nog otroligt att kunna påstå, men så är det.

  Vad gälla riddare måste jag som tillhör frälsesläkt som går tillbaka till 1160-talet, säga emot dig med viss stringens att så är icke fallet. Månge släkt från numera Sverige och Norge har grundlagt Scotska och engelska frälse-släkter, redan genom Wilhelm erövraren.

  Deta kan man åse i nästan varje svensk medeltida kyrka där riddarsläkternas heraldiska vapen äro upphängda. Ibland kan man åse sporrar, svärd, rustningar o annat från släkterna donerade till kyrkan då dessa släkter otövat patrogae och beskydd för dessa kyrkor.
  Så Riddare återfinnes även idag levandes. Riddarhuset kan berätta mera. http://www.riddarhuset.se

  Det mest fantastiska är att på denna Husaby-Marken så slipper man ifrån berusade och otrevliga. Alla är glada, rara, nyktra och på häärligt humör. Man blir omkramad av tanterna som serverar och man blir påhejad då man kommer tillbaka dit.
  Tusentals människor och inget bråk eller otrevnad utan en sann folkfest för alla.

  Åk dit nästa år, glöm varken barn eller de äldsta, det finns nåt för alla där.

  Väl mött nästa år !

  • DonDoc skriver:

   Hej Lasse och tack för bra info!
   Helt klart finns det mycket mer att lära om vår egen historia och detta är ett mycket trevligt sätt att göra det på.

   Jag återvänder nästa år!

 2. Lasse skriver:

  Ja glömde säga att då jag tog med mig en ung invandrare somär diakon i sin kyrka till Husby-Långhundra förra året så sade han:
  ”Men NU förstår jag äntligen vad det är att vara svensk och hur ni svenskar egentligen är. Näe här vill jag stanna, jag vill inte åka hem igen till Stockholm.
  Vad trevligt det var och vad jag trivdes. Jag bara satt ner, åt av vildsvinsklämman, drack nån urgammal slags saft och bara tyst satt och njöt. Så kände jag hur nåt bara liksom bubblade inom mig. Och plötsligt så kände jag…..detta är sverige..och jag kände mig så ödmjuk och lycklig.
  Äntligen börjar jag förstå,
  förstå vad Sverige egentligen är.
  Det är platser som det här”. (Slut citat diakonen K.)

  Jag återberättar detta vad min kristna diakon och invandrar-vän sade, då han var för blyg för att själv sända in detta.

  Jo jag glömde säga att då vi var nästan hemma igen i Stockholms södra förorter igen så sade K. till mig helt allvarligt: ”Näe kan vi inte vända bilen och åka tillbaka igen, jag längtar redan tillbaka”

  Jag skrattade men blev samtidigt rörd. Visst hade han rätt. Detta är Sverige då det är som bäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s