Fotbolls-EM 2012 och en reflektion efter Sveriges förlust

Fotbolls-EM 2012 är i fullgång, första omgången är klarspelad och Sverige ligger tvärsist.

Jag är ingen följare av fotboll, men kan se tjusningen med landskampsmatcher i stora evenemang. Speciellt när man ser matchen i goda vänners lag. Jag har ett hum och kvaliteten på de olika landslaget och känner till några namnkunniga spelare. Fast alla detaljer, som var de spelar till vardags, vem som sponsrar, vilka som tränar, vad de äter till frukost, det har jag obetydlig kunskap om.

Nåväl, så till matchen mellan värdlandet Ukraina och Sverige. Vardera lager med en stor spelare och det var som bekant dessa som gjorde målen också. Men dessa referat och analyser kan du läsa bättre om på andra ställen på nätet.

Jag har istället ett par andra reflektioner här.

Fotbollsspelare torde ha världens sämsta balans. Så är det förstås inte, utan att det finns fördelar att vinna med att kasta sig och få en frispark samt att skapa irritation hos motspelaren. Så får man ju inte göra, det är faktiskt regelvidrigt. Förr kunde det vara mer förståeligt, såg inte domaren, så såg han inte. Men det kan lätt bli lite pinsamt när domaren feldömer samtidigt som jätteskärmarna kavlar ut superslowmo-bilder av vad som just hänt. Ofta uppenbara filmningar.

Varför inte göra som i hockeyn, där domaren tar sig en titt på repriser och sedan dömer? Avbrott i spelet? Bara i början. Det kommer inte behöva utfärdas många gula kort för filmning innan det upphör.

Fotbollsspelare har inte bara dålig balans, de är lata också. De springer lite, går mycket och det händer på hela taget lite. Undantaget i de sista skälvande minutrarna av matchen, när det gick upp för svenskarna att de höll på att förlora. Då gick det undan, snabba inkast, snabba uppspel, löpningar, skott och lite drag i spelet. Det producerades fler målchanser på tio minuter än på de förgående 80. Tänk om de spelat så hela tiden, då hade vi troligen gjort ett antal mål till.

Jobbigt? Men herregud, det är ju bara 2×45 minuter och vi talar om herrar i sina bästa år som har feta löner för att träna och spela fotboll. Dessutom spelar de ju bara var fjärde dag!

Slutligen, när ska vi få någon innovation på fotbollsplanen? Inte ens de amerikanska ovalbanorna är så identiska med varandra. Golfbanor, räserbanor, you name it, är aldrig lika och det tillför förstås en ny dimension. Lägg till lite kullar, kanske en bunker, free your mind.

Eller så kan man ju titta på en annan sport. Det finns säkert tillräckligt många som det skulle bli för svårt för om sådana fundamentala naturlagar som fotbollsförutsättningarna plötsligt ändrades.

Läs om senaste Formel 1-loppet här istället

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tankar och ord och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s