iLandsproblem i Tillvaron – Filosofi XIV – Förfallet

Förfallet är starten på undergången, för oss, likväl som för samhället så som vi känner det. Förfallet börjar hos gemene man och gemene man sprider Förfallet. Det börjar mycket harmlöst:

En hög med papper, som ska tas om hand (läs: slängas) ”senare”.

En spis som inte torkas av ”på en gång”.

En fläck som inte tas bort.

Detta leder till nedgång och förfall, något som sedan leder till försummelse och förkastning. Och förfallet accelererar:

En bil som inte tvättas.

Saker som inte ligger på sin plats.

Ett fönster som inte målas.

En tappad hjulsida som inte ersätts.

Ett slocknat positionsljus som inte byts.

Fortsatt kan det tyckas harmlöst. Saker som egentligen inte tar så mycket tid eller pengar i anspråk. Ännu är det återställbart. Men tillsammans leder det till mental nedgång. Man kommer aldrig att orka rensa upp. Tvätta bilen. Måla om fönstret. Nedgång. Försummelse. Ringaktning. Förfall.

Det leder vidare till glömska. Saker glöms. Saker som inte måste göras (t.ex. som att betala hyran, så man inte blir vräkt) glöms bort. I glömskan förfaller det vidare, i brist på underhåll eller av rent utgångsdatum. De bortglömda sakerna skapar en massa, som döljer sig självt och annat. Ringaktning och glömskan accelererar. Och förfallet med dessa.

Förfallet hemmavid tar individen med till jobbet och hanterar det likadant. Det blir inte så noga. Kvaliteten går ned. Och med nedgående resultat minskar moral och motivation. Något som bara accelerarar Förfallet.

Idag finns kuriosa(!)–skyltar som hävdar ”Iakttag snygghet” (på min hovverkstad; hov som i kungligt hov och inte hästfoten). Saker som att hålla saker i fint skick var förr en obestridlig självklarhet. Idag är det inte så noga, och den tid och kraft som lades på putsen förr, har offrats på ekonomins och effektivitetens altare.

Ett exempel. Förr var det otänkbart att ett ånglok var smutsigt. Mycket kraft lades på att hålla ångloken rena, och du kan tänka dig den storleken, den miljön, med stenkol, förbränning, olja, damm från banvallen mm, hur mycket kraft som gick åt till putsning. Men det var bara så, rent och snyggt skulle det vara. Sedan kom någon och menade att vi spar pengar om vi avskedar alla lokputsare. Loket funkar ju lika bra ändå. Eller?

Men det kanske inte bara var den direkta funktion hos loket som var viktig. Kanske symboliserade ett rent lok att här pågår inget slarv, här är det ordning och reda, kvalitet och noggrannhet. Signaler till medarbetare, underhuggare, omgivning och passagerare. Kanske visste de som då bestämde något som vi inte vet längre, något som fallit i glömska.

Förfallet. Det tål att tänkas på.

Jag har iakttagit mitt eget Förfall. Blivit medveten om det. Konsekvensen har jag nog inte överblick över. Men jag försöker motverka det. Inte låta en hög ligga, för att latmasken gräver i ryggen.
Utan ta hand om allt omgående.
Hålla rent och snyggt.
Ordning och reda.
Jag tror det för mer gott med sig, än bara det uppenbara. Vad tror du?

Vad beror förfallet på? Att vi inte orkar mästra den mentala kraft som behövs för att ta hand om detta.

Har vi så många möjligheter att vi har problem med urvalet? Att vi tar oss an för mycket. Så vi inte satsar helhjärtat på något. Att allt blir en halvmesyr? Så det blir ofärdigt, ointressant, oavslutat? Och där tar Förfallet vid…

Eller har världen blivit för stor, så det känns som om det inte spelar någon roll vad lilla jag gör? Att det den enskilde gör inte kan påverka, att det inte gör någon skillnad, att det inte märks. Att det inte märks om vi slappar, fuskar, myglar. Till slut, när alla gör det, är allt bara en bluff. Och Förfallet ett faktum.

Läs mer om filosofin med att för många val och möjligheter skapar ångest här

För de andra filosofiska inläggen, se index

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Filosofi och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till iLandsproblem i Tillvaron – Filosofi XIV – Förfallet

  1. Pingback: En tysk Scirocco blir svensk | Absolutman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s