Kimi Räikkönen tvåa i Valencia 2012

Tre världsmästare på podiet i Valencias GP i Formel 1 2012, stadsbanan som ansågs ge tråkiga lopp. Dagens lopp var allt annat än tråkigt – det var tätt, ovisst och spännande från första till sista varvet. Makalöst. Det är inte bara däcken som gör det, aero-reglerna tillåter att bilarna körs mycket närmare varandra utan att tappa fästet. Det gör att vi till och med får se tre bilar i bredd genom vissa kurvor.

Ingen av de tre som stod på podiet efter kvalet stod alltså på podiet på söndagen. Och när man ser att det var Alonso, som förtjänstfullt körde upp sig från 11:e startrutan till seger, tillsammans med Kimi och Schumacher, så förstår vi att Formel 1 2012 inte alls är något Pirellilotteri, som somliga menar.

Det är ingen tillfällighet eller lycklig lott som gör att Alonso nu leder VM igen. Eller att Vettel och Hamilton innehavt den ledningen innan. Bra förare i bra team, helt enkelt. Hade det varit lotteri hade vi sett Marussia på podiet och Force India hade kammat hem en seger. Nej, det är ingen slump att det är Ferrari, McLaren och Lotus på pallen. Och samtidigt ser vi att det går att vara nykomling och lyckas i Formel 1 – Red Bull är ett alldeles enastående exempel på det.

Vettel hade ren otur i loppet, liksom Grosjean, vars bilar svek dem. Men sådan är motorsport, det är bara det är vi är så vana idag att se bilarna hålla ihop på ett helt annat sätt än för bara tio år sedan.

Men Kimi Räikkönen då? Skulle vi inte ha en ny, åttonde segrare? Kimi hade absolut kunnat vara med om att köra om segern, om han inte lagt sig så han blev instängd i de första kurvorna och tappade en placering och mycket tid å¨de första varven. Det är också racing. Sedan var inte Lotusen lika överlägset blixtrande snabb som den var i Bahrain med motsvarande värme. Kanske har de andra teamen hittat bättre fart i värme. Kanske kompromissade Lotus bort lite race-fart mot en bättre kvar-placering (läs mer här).

Men det var bra att se att Lotusen definitivt har bra fart, trots allt, och att Kimi alltjämt inte är nöjd med andra plats. Nya tag på Silverstone om två veckor, en bana som Kimi historiskt sett gjort bra resultat på. Låt oss hoppas på ett varmt lopp där med.

Annons

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Bil och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s