Frida Folkvagn – fjäderval till en W8 och resultatet

Hur optimerar man en redan bra bil? Läs upptakten till detta här och här.

Efter att ingen kunnat få fram Eibachfjädrar till Frida Folkvagn, så föddes tanken på ett komplett set Bilstein, alltså både stötdämpare och fjädrar, avstämda tillsammans. Bilstein – anrikt, framgångsrikt på tävlingsbanorna och med livstidsgaranti (vad nu det innebär).

Forza kunde erbjuda just vad jag tänkte mig, ett komplett set, så jag beställde det. Nu blev det inte alls så som jag tänkt, för det var inte idel Bilstein det inte. Det var ett paket med stötdämpare från Bilstein och så ett paket med fjädrar från H&R. H&R som inte är kända för att göra mjuka fjädrar precis. Jag valde att inte klaga, utan tog sakerna ned till min lokale Volkswagenverkstad, som lade på grejorna. Och tro det eller ej, det verkade sitta som de ska och fast dessutom. Kundmottagaren hade dessutom vett att visa intresse och uppskattning för den W8 som Frida Folkvagn trots allt är.

En fin bonus med att besöka märkesverkstaden var att jag fick samtliga åtta tändspolar bytta kostnadsfritt – fabriksuppgradering. Och bränsleförbrukningen sjönk med 1-1,5 dl per mil.

Bilstein – livstidsgaranti och utprovat på Nürburgrings nordslinga. Bara det alltså. Snyggt färgmatchat till Frida Folkvagn dessutom.


Så vad blev domen då?

Cirka en tum lägre. Det är helt ok.
Bättre grepp i kurvorna. Det är ok.
Vad som inte är ok är bilen blev på tok för hård. Lite nickig i gången och lite stuttig över ojämnheter. Ett klart nedköp jämfört med originalfjädringen. Kanske skulle jag ha valt nya originalgrejor istället? För det var en bra avvägning mellan komfort och fäste, trots allt.
Kanske kommer detta att betala sig fullt ut på Autobahn.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Mina bilar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Frida Folkvagn – fjäderval till en W8 och resultatet

  1. Ping: Flottan förändras – försäljning av Frida Folkvagn och en jämförelse mellan Passat W8 och Scirocco TDI | Absolutman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s