Kimi på Hockenheim inför Tysklands GP i Formel 1 2012

Kimi Räikkönen gör sin sjunde start på Hockenheim i årets tionde Formel 1-lopp. Och sällan har väl en säsong varit så aptitlig som denna. Hockenheim är en bana som kräver att man ställer in sin bil i en bra kompromiss mellan hög fart (första delen av banan), stabilitet under inbromsning (hårnålen och ett utmärkt omkörningsställe) och hanterbarhet (arenan i slutet av banan) och det har genom tiderna sorterat ut förare från aspiranter.

Kimi har genom karriären alltid behärskat detta, och det visas t.ex. genom hans fyra pole position på just Hockenheim. I gårdagens kval blev det bara tionde plats, vilket berodde på Lotusens oförmåga att få värme i regndäcken.

Tionde plats i årets säsong är ingen omöjlighet att göra ett bra resultat ifrån, speciellt inte på en bana som det går att köra om på. Statistiken talar emot det dock, på Hockenheim i det utförande som finns i dag, har man bara vunnit från första startled utantaget en gång och då från tredje startrutan.
Och det beror på att den som hittar bäst balans i bilen blir snabbast i kvalet och därför kör i från de andra. Då spelar det ingen roll att banan är omkörningsvänlig.

Kimis tionde plats är inte representativ för hans fart, utan berodde på skyfallet, tvärtom såg vi i Q1 Kimis fart, där han var klart snabbast av alla. Och det på hårda däck. De tre som var närmast honom körde på de mjuka däcken, men var ändå långsammare!

Något har hänt med Lotusen, det såg vi redan i England för två veckor sedan, där Kimi satte tävlingens snabbaste varv och hans stallkamrat Grosjean den nästsnabbaste. Det som krävs är att det är torrt. Och det finns det utsikter för att dagens lopp också blir. Det ska bli kul att se om Kimi kan forcera fram genom fältet i eftermiddag!

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Bil och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s