Ångloken på Lärje 14 – på jakt efter en rymling

Sommar innebär endera att folk har tid, eller att de är borta. Ofta en kombination av dessa och när kombinationen inte går ihop med flera personer, så står man plötsligt där och undrar – vad gör vi nu? Vad kan vi göras nu?

När det gäller ånglok och deras underhåll finns det alltid något att göra, så det är inget problem. Utan frågan är, var lägger vi bäst krutet?

I höst, i mitten av september, kör vi på BJs första ångtåget på nya Haparandabanan (se annons här) och det blir till mångt och mycket en repris av den mycket lyckade resan för drygt två år sedan – sista ångtåget på gamla Haparandabanan. Där körde vi med dubbla B-lok (bilden i länken) och det blir samma lok även denna gång:

B 1085 tillhör Malmbanans vänner och bor således lämpligt och när i Luleå. Vårt bidrag var och är B 1037, som fick hemlängtan (efter att stått i beredskap i Sandträsk utan för Luleå i många år) och återvände till Luleå för denna körning. Men det var inte bara därför, när vi hämtade henne i Sandträsk hade hon bromsplattor på drivhjulen och tanken var att samtidigt svarva dessa på Notvikens verkstad i Luleå.

Så blev det inte. Svarven hade gått sönder och efter reparation inte hunnit testats på någon Dm3:a. Det är nämligen mycket kritiskt att koppelstångslok får precis lika svarvning och lutning på hjulflänsarna, rätt profil. Annars går det inte alls. Okopplade lok, som Rc-lok och Iore, kvittar det om hjulen inte blir lika, de är ju inte sammanbundna med varandra.

Därför ville vi inte låta dem prova på B 1037, utan ville att de skulle svarva en egen Dm3:a första. Det har de ännu inte gjort, så hon står kvar i Luleå och körningen i september rycker allt närmare. Vi behöver ju se att hon inte rostat ihop innan och vi behöver få henne besiktad.

Sagt och gjort, vi drar till Luleå. Häng med!

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Normalspårig järnväg och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ångloken på Lärje 14 – på jakt efter en rymling

  1. Pingback: Ångloken på Lärje 27 – B 1037 görs iordning för besiktning | Absolutman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s