Ångloken på Lärje 19 – på jakt efter ånglok

Regnet verkligen piskar ner! I Hoting hittar vi den här skönheten, E 952, med okänd status. Dock saknar hon vissa delar, som t.ex. säkerhetsventiler och vevstakar. Inte heller har någon bekymrat sig om att rostskydda de blottlagda delarna. Men hon är en vacker reklampelare och ett levande reservdelsförråd för sina systrar som ännu rullar.
20120730-222903.jpg

Vidare i Vilhelmina och lika mycket regn. Faktiskt körde jag i regnjackan de cirka tio milen mellan orterna, inte för att det läckte inte i bilen, utan för att man hann bli så blöt bara genom att kliva ut, öppna bakdörren och dra på sig regnjackan. Så jag behöll den på.

Vackert uppställd på Vilhelmina station står E2 1127, med en liten informationsskylt. Och så en förmaningsskylt också – rör inte loket! Gäller det även oss, som hobbyproffs? Vi inspekterade, men rörde ej. Förutom skyltarna, så hade man kostat på sig att tectyla allt som kan tänkas rosta. Mycket bra!

20120730-222913.jpg

Vidare sedan till Storuman och här regnade det inte mer än att det gick att röra sig utan att bli dyngsur. I Storuman finns både en filial till föreningen i Gällivare, som har E 957 under sina vingar och inlåst i lokstallet. Vi såg henne genom glaset.

Men Storumans lokstall och miljö är oförstörd, lokstallet är kvar, liksom vändskivan, kolgården, vattenhästen och kolkranen. Endast slaggropen hittade vi inte. Bilden är därifrån och visar vattenhästen, strategiskt placerad för att kunna betjäna två spår, samt kolkranen bakom den, även den strategisk belägen, både för att kunna lasta kol på loken, men även kunna tömma slaggraven på lokexkremiteter. Slagg och sot, alltså.

20120730-222935.jpg

Vi fortsätter!

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Normalspårig järnväg och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s