Minska din bils bränsleförbrukning – effektivaste sättet i praktiken

När varje deciliter kostar 1:50, så vad sägs om att spara det varje mil?

Tricket heter Använd Farthållare. Förklaringen är att gaspedalen är så oerhört mycket känsligare än en genomsnittlig högerfot och att det är så lätt att sätta framförvarande bil som referenspunkt. en bil som oftast inte heller ligger konstant.

Min farfar sade till mig att bilen ska bara ha så mycket gas att den precis drar. Allt annat innebär en obetydlig acceleration. En acceleration som kostar bränsle.

Prova att slå på farthållaren när du själv tycker att du ligger på jämn fart med minimalt gaspådrag. Håll ett öga på momentanförbrukningen på färddatorn. Den sjunker.

Motståndarna till farthållaren brukar då hävda att det spar bränsle att ta sats i utförsbacken och sedan ha igen det i nästa motlut. I teorin, ja. Men sällan i praktiken. Det är mycket svårt att i varje backe kunna tajma backarna så det blir precis. Annars blir det för mycket fart som då betyder att du gjort av med bränsle i onödan. Eller så blir det för lite fart på krönet och du behöver gasa extra där och vinsten är uppäten.

Nu kanske du, som majoriteten av bilförare anser, att du kör bättre än andra, inklusive mig. Det är fullt möjligt att det är så, men jag kör i alla fall alla mina bilar under den deklarerade förbrukningen. Och detta är ett fungerande sätt för mig.

Inte minst är detta värdefullt i stadskörning, där det annars tenderar att bli en flygliknande körstil, dvs acceleration och sedan motorbroms. Ingen konstantfart däremellan. Mycket för att det är så lätt att dras med av framförvarande.

Klicka på farthållaren stup-i-kvarten, även om det är för korta sträckor. Det minskar bränsleförbrukningen.

Nedan en bild från Frida Folkvagn där hon cruisar fram på farthållaren

20120821-081354.jpg

Om du kapar 1 dl per mil och kör 2000 mil om året så spar du 3000 skattade kronor. Det är över 4000 före skatt, motsvarande en löneökning med ca 350 kronor i månaden.

Vill du få din bil att dra ännu mindre bränsle?
Här är flera tips.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Bil, Tips i vardagen och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s