God mat av billig fläskfärs – recept

Har du också sett de där billiga paketen med svensk fläskfärs som säljs ut för 19:90 per kilo? Snacka om billig mat.
Men hur ska man tillreda det? Det måste väl gå att göra gott – fläskkotlett, fläskfilé etc. är ju mums.

Fläskfärs serverat, och över till matlåda blev det också


Javisst, det handlar som vanligt om att tillreda det rätt och krydda rätt. Och det är enkelt med fläskfärs. Det vanligaste felet är att behandla den som köttfärs (nötfärs) för då kan det bli mindre bra. Här kommer några tips och ett recept på god mat på fläskfärs, som även räcker till matlådor och går utmärkt att frysa.

Tillagningstid 15 minuter

Ingredienser
Fläskfärs 500g
Kidneybönor, efter önskemål (0-500g, endera konserverade och avspolade, eller torkade som kokats 1,5 timme i förväg)
Tomat, 1-2 st
Paprika, 1-2 st

Fläskfärs kräver mer än nötfärs en het stekpanna. Ett vanligt fel är att ha i för mycket kall färs i en stekpanna som inte är het. Då läcker köttsaften ut och färsen kokas i den, istället för att stekas. Och det blir inte gott.

500g upptinad, kylskåpskall färs fixar dock en fullstor stekpanna som hettats upp så det precis börjat ryka om oljan (använd raps- eller olivolja som tål värme).
Sönderdela och stek väl, håll temperaturen uppe. Koka t.ex. pasta till detta.

Krydda med
– salt
– vitpeppar

eller
– salt
– långpeppar (eller vitpeppar)
– dragon (krossa bladen i handen före kryddning)
– timjan

Medan fläskfärsen steks, tärna tomat och klyfta paprikan.
När färsen är färdigstekt, tillsätt tomat, paprika och ev. bönor, samt ca 0,5 dl vatten för att lättare fördela värmen och kryddorna.

Slå av plattan, rör om och låt stå i ca 2 minuter så det blir jämnvarmt.

Klart!

Allergi:
Glutenfri – ja
utan ägg – ja
utan mjölk – ja (välj mjölkfritt margarin eller rapsolja)
laktosfri – ja (som ovan)
utan fisk – ja

Se även recept på salsasås, som definitivt kan serveras till detta.

Föredrar du fläskfärsbiffar – recept här

Fler enkla recept finner du här

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s