Kimi kvalar ut sin konkurrenter och svensk seger på Spa Francorchamps i Belgien

Kimi Räikkönen och de andra F1-förarna fick bara en timme på sig att ställa in bilarna för kval och race till Belgiens GP i Formel 1 2012, det eftersom hela fredagen regnade bort. Med bara 12 grader i luften och 20 i banan så fasade alla Kimi-, Lotus-, och Grosjean-fans att det skulle vara alldeles för kallt för att Lotusen skulle trivas på banan.

Men efter första träningen, som Kimi Räikkönen till allas fasa mest spenderade i garaget, visade han varför han är Kung av Spa (läs mer om Kimi facit på banan här), genom att vara 1,5 tiondel efter Alonso, som var snabbast.

Temperaturen ökade något till kvalet och kvalet var spännande med Kimi i knapp ledning i Q2 över de andra vassa namnen. Tills Jenson Button plötsligt hittade en fart som han knappt själv visste fanns i bilen, och sätter en tid som var nästan 8 tiondelar snabbare än Kimis tid. Vilket är evigheter i ett kval.

Det tog lite udden av spänningen från den avgörande Q3 och även där gick Jenson till pole postition, sin första på över tre år. Och precis som tidigare denna säsong är det blandat och fullt av överraskningar. För vad sägs som fem olika bilar med tre olika motorer på de sex första platserna (innan bestraffning):

McLaren Mercedes – JB
Sauber Ferrari – Kobayshi
Williams Renault – Maldonado
Lotus Renault – Kimi Räikkönen
Sauber Ferrari – Perez
Ferrari – Alonso

Kimi kvalade alltså in fyra, men kommer att starta tre till följd av Maldonados nedflyttning för att ha hindrat en annan förare. Vilket är årsbästa för Kimi. Trots kallt väder. Dessutom innebar det att Kimi startar före alla som han har framför sig i VM-tabellen.

Vi vet att Lotusen är bra i race och vi vet hur bra Kimi Räikkönen är. Imorgon eftermiddag får vi se om det räcker till seger.

På tal om seger. Dagen till ära blev det svensk seger genom Marcus Eriksson i GP2, som kördes direkt efter F1-kvalet. Extra roligt eftersom han gjorde det av egen kraft, och inte av andras misstag och nycker. Han var helt enkelt snabbast och förvaltade det på en av världens mest krävande banor. Kul att var svensk då!

Svensk seger i tyngsta supportklassen GP2 på Spa Francorchamps – Marcus Eriksson kliver ur sin bil som värdig vinnare.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Bil och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s