Spa Francorchamps & Kimi Räikkönen bjuder på årets omkörning

Formel 1, Spa Francorchamps, Kimi Räikkönen, Lotus… fantastiskt. Även om Kimis segersvit på världens bästa räserbana bröts. Kimi sade själv efter loppet att det var ett av hans svåraste.

Även om Kimi inte fick sin femte seger på Spa idag, vilket berodde på att däcken i första stinten inte gillade nedkylningen bakom säkerhetsbilen, så bjöd han på en fin körning när han väl fick på nästa set däck. Och kampen mellan Spas giganter – Kimi Räikkönen och Michael Schumchaer – gick inte av för hackor:

Kimi Räikkönen och Schumacher går in i Eau Rogue på det 34:e varvet på Spa Francorchamps, på ett ställe där omkörning normalt är dömt att misslyckas. Men inte för Kimi.


Kimi passerar Schumacher in i Eau Rogue… makalöst kört


Kimis Lotus var inställd med bra fart i högfartskurvorna och en låg toppfart, medan Schumachers Mercedes var tvärtom. Så när Kimi körde förbi i Bus Stop i slutet på varvet, blev han ”uppäten” av Schumacher på Kemmelrakan. Och på de ställen där Kimi var så mycket snabbare – Pouhon, Stavelot, Blanchemont – går det inte att köra om. Så oavsett om han skulle välja Bus Stop igen eller La Source, så skulle samma scenario upprepas. Vad gör karln?

Kimi Räikkönen gör det enda som skulle ge honom möjligheten att komma om Schumacher och behålla ledningen: Kimi gör det omöjliga, nämligen att på den 34:e varvet köra om Schumacher, precis efter mätningen för DRS, in i Eau Rogue. Därmed fick Kimi använda DRS på Kemmelrakan och kunde hålla undan för Schumacher där. Och i det kurviga partiet därefter bara försvann Kimi från Schumacher.

Kimi fick inför säsongen 2012 frågan om hur det skulle bli att köra med DRS (frågande journalist undrade väl om det skulle bli en svårighet), Kimis svar: ”It’s just another button on the steering wheel”. Men här visade han hur det är att både köra med insidan av huvudet och ren race craft.

Startkraschen, där Hamilton trycker Grosjeans Lotus över Alonso.


Starten då? En masskrasch, där Grosjean kör en felplacering med sin Lotus mycket lik den han gjorde mot Schumacher i Monaco i år. Han gjorde en bra start och och var sida vid sida med Hamilton, cirka en meter framför, och går in mot Hamilton så det krokade ihop. En aspekt på detta – även om det inte var avsiktligt – är att han faktiskt gjorde en insats för både teamet i märkesmästerskapet och för Kimi Räikkönen i förar-VM. Alonso nollade, likaså Hamilton.

Lotus har överhanden på Ferrari, både på banan och i märkesmästerskapet

Tittar man på startpositionerna och på slutresultatet enbart, Button etta och Kimi Räikkönen trea, så missar man allt som hände i loppet och att Kimis tredje plats inte alls var så given. Väl på podiet fick vi uppleva hur Kimi Räikkönen håller på att förvandlas till en levande legend:
Belgaren och forne F1-stjärnan Jacky Ickx intervjuade först den vältalige Button, som flirtade vilt med publiken och fick jubel för det. Även tvåan Vettel flirtade med publiken genom att berömma banan och att redan se fram emot nästa år där. Så gick Ickx över till Kimi. Och publiken jublar spontant och länge innan någon av dem ens tar till orda!

Kimi på podiet, intervjuas av Jacky Ickx efter tredje platsen i Belgiens GP 2012. ”Ett av mina svåraste lopp” sade Kimi om loppet.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Bil och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s