Kikärtor med blomkål – vegetariskt recept. På nåt som blir gott

Idag ska vi skapa något som fungerar både som huvudrätt för vegetarianer och som varmt tilltugg för alla. Det baserar sig på kikärtor, som representerar vad som idag anses vara klimatsmart protein, överlägset framför allt nöt. Vi får väl se vad framtiden säger.

Hur som helst, viktigast för oss är att det är gott, enkelt, blir mycket mat och är någorlunda billigt. Som alltid.

Tidsåtgång: ca 30 min

Ingredienser:

Kikärtor (2 dl torkade, som fått svälla i vatten i kylen övernatten och sedan kokats 2 h)
Blomkål (ett litet huvud)
Squash/Zucchini (en stor)
Gul lök (2 st)
Citron (1 st)
Rapsolja (att steka i)

Precis som för kött, så behöver grönsaker stekas och kryddas för att smaka bra. Nu kör vi.

Tillvägagång:

Blomkålen finskärs. Vi använder alla delar, från blad till blommor

Kikärtorna är stekta, blomkåken steks. Slutligen samsas de i en och samma kastrull och kryddas med dill och citronpeppar. Ev. salt

Squashen steks och kikärtor och blomkåk ligger i kastrullen och väntar. Citronen är delad och kommer snart att pressas över.


1a. Kikärtorna steks på medelhög temperatur i några minuter. Lägg sedan dessa i en stor kastrull. Vrid upp effekten på plattan.
1b. Kikärtorna kryddas i kastrullen med salt, dill och citronpeppar.
2a. Blomkålen skärs i små bitar och vi använder även stammen och bladen
2b. Blomkålen steks på hög temperatur i några minuter. Lägg sedan dessa på kikärtorna och krydda med dill och citronpeppar.
3a. Squashen skärs i centimeterstora tärningar. Om möjligt, elda på plattan ännu mer (sqaushen innehåller så mycket vatten att det lätt blir att koka istället för att steka annars)
3b. Squashen steks på hög temperatur i några minuter. Lägg sedan dessa på kikärtorna och blomkålen och krydda med dill och citronpeppar.
4a. Löken skalas och finskärs. Sänk till låg/mellan-temp på stekpannan och se till att den svalnat innan du lägger i löken, annars bränns den.
4b. Löken steks långsamt, gärna mer än fem minuter. Lägg den sedan med resten i kastrullen.
5. Dela citronen och krama ur allt innehåll över kastrullen.
6. Tillsätt ett par msk vatten, värm på på plattan, rör om, provsmaka. Bli inte förvånad om du behöver tillsätta mer dill och citronpeppar. Du behöver krydda rätt friskt.

Klart!

De stekta grönsakerna blandas och smakas av. Reda att ätas

Allergi:
Glutenfri – ja
utan ägg – ja
utan mjölk – ja (välj mjölkfritt margarin eller rapsolja)
laktosfri – ja (som ovan)
utan fisk – ja
utan soja – ja

Till detta serveras gärna matkorn och kyckling (recept här)

Annonser

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Recept - Matmöjligheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s