Kimi Räikkönen med nytt kontrakt för 2013 inför Abu Dhabis GP

Kimi Räikkönen har så slutligen förlängt sitt kontrakt med Lotus F1 Team.

Kimi hade ett ettårskontrakt för 2012 med option på ytterligare ett år, en option som hade en prestationsklausul riktad åt båda hållen. Dvs att Kimi kunde ta sig ur om Lotus levererade en underpresterande bil och att Lotus kunde sparka Kimi om han underpresterade. Detta var satt till att Kimi skulle sluta minst åtta i förarmästerskapet.

Och efter sjutton av årets lopp avklarade, ligger Kimi trea i förar-VM. Alltså före t.ex. Mark Webber, som sitter i en av fältets bästa bilar (Red Bull), och före de båda McLarenförarna Hamilton och Button. Samtliga av dessa tre har vunnit lopp i år, vilket Kimis Lotus inte orkat med.

Istället ligger Kimis styrka i en enastående race-talang. Att hålla sig undan krascher och ta bilen i mål. Han är den ena som kört samtliga varv hittills i år, han har alltså inte brutit ett enda lopp och inte blivit varvad. Dessutom är han bäst i att ha tagit poäng i samtliga lopp utom ett.

Länge vågade man hoppas på att Kimi Räikkönenskulle kunna ta hem förar-VM utan att ta en enda seger – det hade ju varit något för historieböckerna – men ända sedan sommaruppehållet har det stått klart att Lotus inte hänger med i utvecklingen av sin bil, jämfört med Red Bull, Ferrari och McLaren.

Istället får Kimi inrikta sig på att försvara tredje platsen, vilket är ganska löjligt resonemang. Alla kör så mycket och så bra de kan och får poäng efter hur bra de kommer. Ibland räcker det för att leda VM, ibland för att försvara en tredjeplats. Men det är ju inte så att man lägger upp racehelgen annorlunda för att försöka försvara en plats i poängställningen jämfört med att försöka vinna…

Glädjande är ändå att kvalet går allt bättre och att mycket av dagens bil kan appliceras på nästa års bil. Kimi och teamet känner varandra nu och Kimi har garanterat haft stor input på nästa års bil. Glädjande är att Kimi ser ut att trivas i Lotusteamet på ett sätt som vi aldrig sett honom i andra team. Det finns således goda förutsättningar för att säsongen 2013 blir ännu bättre för Kimi.

Se den 87s långa filmsnutten där Lotus och Kimi presenterar sitt samarbete för 2013 här.

Abu Dhabi härnäst, till helgen redan, och det finns tyvärr risk att Lotusen inte räcker till riktigt här heller, främst genom att Coanda-effekt-avgassystemet stjäl toppeffekt och gör Lotusen långsam på de långa raksträckorna.

Kimis eget omdöme om banan i Abu Dhabi för avsluta inlägget: ”De första kurvorna är ganska intressanta, men resten av banan är skit.”

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Bil och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s