Myter om sockerberoende – eller är du bara sötsugen?

Socker… ett vitt gift eller kroppens bästa bränsle?
Socker… en ren naturprodukt eller hårt raffinerad?
Är brunt socker nyttigare än vitt socker?
Är fruktsocker – naturens eget socker – helt ok?

Du har säkert hört talas om att, speciellt barn, blir ”sockerspeedade” när de äter mycket socker, får svårt att sova och far runt som en duracellkanin. Visst är det otroligt vad människor kan se och uppleva med sina egna ögon utan att det finns där.

För det finns inga belägg för detta inom vetenskapen. Det är lite som jämförelsen med att en bil skulle bli snabbare med full tank. Faktum är att det snarare är tvärtom, precis som bilen blir tung och lite sävligare av full tank, så blir människan nöjd och lite initiativlös av socker.

Hur då? Biologiskt är vi byggda för att skaffa mat, sova och fortplanta oss. Och kroppens bästa bränsle är socker. Trattar man då i sig mängder socker – t.ex. bulle, tårta, kaka och läsk – får vi i oss långt mer socker än vi rimligen kunnat hitta i naturen, i de förhållanden vi är utvecklade för.

Hjärnan får signaler av kroppen om detta och blir nöjd. Och då faller ju incitament för att göra något. Kreativiteten och initiativet försvinner med de stora 2-liters flaskorna med Coca Cola och alltför många blir nöjda sittande i soffan, tills tillvaron rasar ihop över dem.

Möjligen kan sockerspeedad komma ifrån den normalisering som en söt efterrätt kan åstadkomma efter en brakmiddag. Efter att ha ätit stora mängder mat, slår nervus vagus till och man blir trött, för att sitta still och smälta maten. Det finns inget behov av att jag efter mer mat omgående. Blodsockret sjunker något. Det bidrar till den tröttheten. Genom en söt kaka efteråt så blir man lite piggare, men det handlar om att återställa blodsockret, inte att någon blir speedad av det.

Men hur är det då med beroendet, blir man sockerberoende?
Tja, det beror på hur man definierar beroende. Vi är ju beroende av mat, annars dör vi.
Visserligen inte av socker, det går bra att vara utan, men socker är ändå bästa bränslet för kroppen och det är sällsynt i naturen. Därför är socker begärligt för kroppen.

20121031-074033.jpg
Men går vi på det vi normalt menar med beroende, så som av sprit, nikotin eller narkotika, så uppfyller socker inte alls den definitionen av att vara beroendeframkallande.
Enligt den gängse definitionen av beroendeframkallande medel ska drogen/ämnet skapa:

Tolerans – dvs att det kommer att gå åt allt högre dos för att uppnå samma njutning och kick. Stämmer dåligt för socker.

Åsidosättande av vänner, socialt liv och komfort, till förmån för intag av drogen/ämnet. Socker lever inte riktigt upp till de egenskaperna.

– förändring av effekten, där effekten i början av användande ger en kick och njutning, för att sedan efter veckor till år av bruk, mista den effekten, men bruket fortsätter för att motverka biverkningar. Svårt att se i fallet socker.

Utsättningsproblem – svårigheter, mentalt och fysiskt, om drogen/ämnet inte tillförs kroppen. Abstinens helt enkelt. Finns inte hos socker.

Sug. Begäret efter drogen/ämnet. Ja, stämmer in på socker. Sötsugen. Men det allena räcker inte för att klassa socker som beroendeframkallande.

Hur är det med fruktsocker då? Frukt är ju bra, så det måste väl vara ”okej”?!

Nej. Kort och gott. Fruktsocker är förvisso något mindre sött än sackaros (dvs det vi i dagligt tal kallar för socker kort och gott), men skillnaden är obetydlig. Båda är söta disackarider som ger samma blodsockerstegring och likvärdig belöning.

Slutsats.
Socker är inte beroendeframkallande så som sprit och narkotika. Men ett överdrivet intag av socker är inte bra för vare sig kroppen, kreativiteten eller karaktären.

Du behöver inte avstå helt om du kan hantera lagom.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tips i vardagen och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s