Kimi vinner ett fantastiskt lopp i Abu Dhabi

För att bli ihågkommen som räserförare räcker det inte med att bli världsmästare i Formel 1. Du måste även vara något extra, ha något som skiljer dig från mängden. Hur gör då sedan för att gå till historien? Iceman gjorde det via radion i samtal med sin ingenjör, eller samtal förresten? Åthutning! Lyssna och njut här. Första kommentaren är precis efter att Hamilton fått stopp och Kimi gick upp i ledningen, varvid en raceingenjör förser Kimi med onödig info varvid Kimi ”ber” honom att få vara ifred: ”Leave me alone, I know what I’m doing!”
Andra onödiga infon kom bakom säkerhetsbilen, när Kimi försäkrade ingenjörerna om att han vet hur man värmer däck: ”Yes, yes, yes, yes, I’m doing that all the time, you don’t have to remind me every second!”

Kimi högst upp på podiet under nationalsången
”Nothing to jump around about” sade han sedan om segern

En svart Lotus mot en röd Ferrari. Kimi Räikkönen mot Fernando Alonso. Det är svårt att få Formel 1 så mycket bättre än så

Att Kimi Räikkönen sedan tog Lotus första seger på över 25 år, precis när de flesta redan räknat bort chansen till en åttonde segrare i Formel 1 2012, bör väl ha tystat de sista tvivlarna som eventuellt fanns kvar efter en imponerande come back-säsong.

På podiet hade Kimi en annan kul formulering: ”Ikväll ska vi fira segern och imorgon när vi mår dåligt så kommer vi förhoppningsvis ihåg varför”

Abu Dhabis GP var inte bara fantastiskt för alla Kimi-fans, det var ett händelserikt och spännande lopp rakt igenom, vilket den banan inte bjudit på tidigare.

Förutom Kimis seger, kan vi minnas oss skillnaden mellan en försteförare och en andreförare i gott material: Seb Vettel tvingades starta från depån (här) varvid stallkamraten Mark Webber kostade på sig att säga att därigenom tänkte han minsann gå för seger och inte bry sig i stallorder.

Vad gör Vettel då? Ja, Webber började sin kräftgång med att göra en sedvanlig usel start och några varv senare kapitulera för den ende han inte fick släppa förbi sig – Fernando Alonso (sett ur stallets synvinkel för förarmästerskapet). Och sedan körde även Vettel förbi Webber, även om han fick lite hjälp från stallet, med att ta in Webber för depåstopp ganska lägligt.

Webber hade sedan en rörig eftermiddag med en desperat körning, som såg hon kroka ihop med både Maldonado och Massa, innan han slutligen körde över Grosjeans Lotus och fick bryta med höger bakdäck prydligt löstaget och upplagt på motorkåpan på sin Red Bull.

Desperation rådde dock inte längst fram när det med ca 10 varv kvar var dags för en andra omstart efter säkerhetsbilen (pga incidenten med Webber, Grosjean mfl), även om konspiratoriker fick allt de behövde genom att Vettel precis kommit ut från depån med nya fina däck, på en fjärde plats, om än rejält distanserad. Den distansen försvann i och med säkerhetsbilen och alla vi som håller på Kimi eller ändå unnade honom en seger, fick upp pulsen igen.

Men som vi redan vet, visste Kimi hur man värmer däcken och han var säkerheten själv vid omstarten och var direkt snabbast på banan, vilket vad tillräckligt för att köra sig ur DRS-avstånd till närmast bakomvarande Alonso.

Det var en mäktig kamp som de fyra världsmästarna längst fram i olika bilar, Lotus, Ferrari, McLaren och Red Bull, bjöd upp till. Alonso gav Kimi ingen defilering till målflaggan och Vettel klämde sig förbi Button i en intensiv fight.

Eventuella tvivlare på Kimis motivation, pga minimala/kontrollerade känsloyttringar, kan titta på reprisen på Kimis målgång. Den näven i luften kom av ren glädje.

Till sist, årets säsong av Formel 1 har vid olika tillfällen av olika F1-prominenter kallats slumpmässig och inte bra för sporten.
Men efter 18 lopp avklarade ser vi att trots knepiga däck och allt, så är det de bästa förarna som ligger högst upp i VM-tabellen. Och som en händelse var det även dessa tre som stod tillsammans på prispallen nu efter Abu Dhabis GP: Kimi Räikkönen, Fernando Alonso och Sebastian Vettel.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Bil och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s