Kostnadsjakt & internfakturering – iLandsproblem i Tillvaron

I små företag, där andan är på topp och där cheferna klarar att överblicka verksamheten, syns behov och nytta av alla olika funktioner och enheter.

När ett företag växer, växer avdelningarna och när sedan första vågen av sparkrav kommer, kommer alla avdelningar att hålla på sitt och sedan avundsjukt tycka att minsann de fick spara orimligt för mycket jämfört med grannavdelningen, allt medan ekonomiavdelningen inte behövde spara alls.

Här har helikopterperspektivet gått förlorat och i ett försök att påvisa för alla andra hur mycket dold nytta ens avdelning gör, så börjar statistik produceras.

Nästa steg är att börja ta betalt av varandra. Internfaktureringen har börjat. Inköpsavdelningen fakturerar IT för jobbet de har med att köpa in datorer och IT fakturerar inköpsavdelningen för service och support av datorerna de använder.

Så är cirkusen igång och massor med timmar går åt att hålla reda på dessa timmar som görs internt åt andra avdelningar och sedan internfakturering dem. Och sedan fakturamatcha de man får tillbaka, dvs kontrollera att de fakturerat det de faktiskt gjort och inte mer.Det stämmer sällan och då måste avvikelsen rapporteras, fakturan bestridas och rättas till. Samt att någon måste hålla koll på debit och kredit i hela svängen. Och ekonomiavdelningen kan nyanställa igen.

Till slut har man skapat så mycket byråkrati och vänt alla blickar inåt, att man tappar fokus på jobbet och på kunden. Kunden blir missnöjd och går till en konkurrent.

Lägg till omorganisationerna (här) och det rullande lagret (här) och det är inte svårt att förstå hur tidigare stora, dominerande företag plötsligt befinner sig på fallrepet.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tankar och ord och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kostnadsjakt & internfakturering – iLandsproblem i Tillvaron

  1. Det här är något som jag har startat ett privat korståg mot men i offentlig förvaltning. Känner du till om det finns någon forskning kring internfaktureringens effekter?

    • DonDoc skriver:

      Hej Staffan, trevligt att det finns fler som är engagerade i problemet!
      Jag känner inte till någon specifik forskning i dagsläget, men återkommer till dig om jag hittar på någon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s