Lekland och Den ojämna kampen mot möjligheter och frestelse

Födelsedagskalas. Minns du hur det var när vi var små? Barnen på gatan kom och åt tårta och lekte hemma hos den som fyllde.

Men i takt med världen krymper, så blir valmöjligheterna fler. Val, val och prioriteringar. Allt i en jättelik kittel kryddad med möjligheter, lockelser och ännu mera frestelser. Kocken som rör i grytan är förstås ekonom och i grund och botten går allt ut på att någon ska tjäna pengar.

Jag befinner mig med ryggen åt väggen mitt i en modern monsteranläggning, skapad för att roa barn. Leos Lekland. Och jag får tillstå att det är en fantastisk skapelse, på flera sätt. Mer om det längre ned.

För inte så länge sedan var man betraktad som lite udda, nästan vulgär, om man som förälder nappade på McDonalds erbjudande att hyra restaurangen för att ha födelsedagskalas i. Bekvämt, men lite pinsamt. Detta var ju långt innan de serverade sina nyckelhålssallader och pratade miljö.

Leos lekland är helt legitimt. Både i tiden och i sin profil. Lekanpassat och barnen får springa av sig. Det är bara en tidsfråga innan detta är standard födelsedagsfirande.

För i ärlighetens namn vill Du knappast ha hem dryga dussinet stojande barn i ditt perfekta hem! Du måste förbereda, städa, köpa tårta, godis innan, du måste engagera dig och ansvara för alla vildingarna under kalaset och efteråt får du röja upp. Din komfort är värd mer! Det har ekonomer och marknadsförare tutat i Dig.

Dödssynden Lättjan slog klorna i mig och jag var väl inte så svårövertalad till att köpa in kalaset här. Man får ju välja sina strider också…

Jag hade i ärlighetensnamn en ganska vag föreställning om vad detta skulle vara och förvåningen började redan utanför. Så stort huset var. Som en lagerbyggnad. Och parkeringen var överfull, rena paradiset för en lapplisa. Vad gjorde alla människor här, vi hade ju bokat!

Jag kliver in och möts av en hall som till ett gigantiskt dagis. Du vet, hyllmetrar med skor och fullt med instruktionstavlor vad man måste göra och inte får göra. Ordning och reda.

Det andra som mötte mig var ljudet. Också det som från ett gigantiskt dagis. Som av hundratals barn. Och medan jag följde skyltningen in började jag ana dimensionerna av denna lekanläggning.

Kalasvåningen är ett etage upp och det är förstås inte ett kalas åt gången. Uppskattar att de kan svälja upp till tio kalas i timmen . Och efter tårta och presentöppning är det så äntligen fri lek i Leklandet.

20121125-143757.jpg

Jag går runt bland vadderade klätterställningar och nätade studsmattor, rutschkanor och bollskjutande piratskepp. Det finns en ände på det hela, men den är långt borta.

Och det fungerar, för små små barn med tillhörande föräldrar, ända upp till nedre tonåren. Alla verkar ha kul.

Det fina är att det inte är ett reserverat barn-/lekområde, utan föräldrar ses ströva omkring utan att vara malplacerade. Och det finns gott om soffgrupper att hänga i med andra vuxna. Vissa vuxna sitter med laotopar och försöker verka upptagna. Andra döljer inte sitt eget nöjessurfande på iPadar eller liknande fattigmanssurrogat. Och jag skrev ju detta.

Och storleken på anläggningen gör att det inte blir påfrestande trångt, det går att hålla lite distans till det konstanta tjo och tjimmet.

20121125-144244.jpg

Nu undrar du dels om detta är förtäckt reklam, vilket det inte är, och dels vad kalaset (bokstavligen) gick på. 2000 riksdaler för tretton barn och fika till fem medföljande vuxna.

Mycket pengar. Fikat kunde man ha rört ihop hemma för nån hundring… men. Barnen har kul. Och Du kan lugnt återvända hem till Ditt perfekta hem. Eller stöket som Du slapp ta hand om ännu en gång.

20121125-153852.jpg

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tankar och ord och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s