Vinterdäck på Frida Folkvagn

Jag är ingen anhängare av att köra på vinterdäck i förtid. Oavsett vilka skäl som anförs, som hala partier, nöta in vinterdäcken, för säkerhets skull etc.

Vinterdäck är bra när det är kallt, snö eller is. Men på asfalt som ännu inte fått minusgrader i sig är det en fröjd att köra sommrdäck. Tysta, stabila och följsamma. Vinterdäcken är för mjuka och deras grova mönster gör att bilen rör sig på däcket när gummiklackarna viker sig.

Alternativet så här års skulle förstås vara mellaneuropeiska vinterdäck, dubbfria och stabila, men dessa står sig slätt när väl den svenska vintern kommer på allvar. Så då skulle du behöva tre uppsättningar däck, således allt två i förvar.

Nej, då kör jag sommardäck så länge som möjligt. Dvs till nu, när det precis börjar frysa och regnet tenderar att övergå till snö.

Och så den ständiga fråga för alla som inte köpt 4 nya vinterdäck. Bästa däcken fram eller bak? Rekommendationen från de flesta instanser är alltid de bästa däcken bak. Detta främst för att inte drabbas av överstyrd sladd i högfartkurvor, där framhjulen inte spårar åt bakdäcken. Vi låter den rekommendationen vara standard, speciellt för alla som bara åker bakom ratten.

Men för oss bilgourméer då? Gäller det även för oss? Vi som inte vet vad passiv körning är, vi som njuter av varje meter bakom ratten, vi som smeker i växlarna för att känna mekaniken, vi som slå av radio för att njuta av när motorn sjunger ut.

Självklart inte, men det beror på preferenser och vilken bil Du har.

Men med de sämre däcken fram kommer du att få en hopplöst understyrd bil. Och jag har själv upplevt skräcken av att understyra ut i mötande fil. Det var en högersväng och mitt möte var plogbilen med ett gigantiskt schaktblad. Då är man rätt maktlös. Det gången gick det bra dock.

Nya vinterdäck då? Absolut! Nya däck är alltid bättre än använda, plus att utvecklingen går framåt hela tiden.

Och som alltid är det de stora namnen som gör de bästa däcken – Continental, Michelin, Pirelli mm. Läs mer om myter om däck här.

Så, då är som sagt Frida Folkvagn – men Volkswagen Passat W8 – klar för ännu en vinter. Sommarbil? För mycket effekt för vintern? Snack, man reglerar väl gaspådraget med högerfoten! Skulle jag avstå henne halva året för att det är vinter? Livet är för kort för att spenderas i tråkiga bilar.

Det är kul med vinterföre, slå av ABS och ESP en stund och passa på att njuta av din bil i vinter!

20121127-070152.jpg

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Det här inlägget postades i Mina bilar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s