God fortsättning skattesmitare

Frida Folkvagn, min Volkswagen Passat W8, har jag nu umgåtts med i drygt 3000 mil. Trevlig bekantskap och jag köpte henne med baktanken att det gäller att passa på att ha ett sådant vrålåk medan bensinen är billig och finns överallt.

Är bensin billigt? Javisst, du har lätt råd att tanka fullt, det finns inga motböcker eller handelsrestriktioner – du får fylla tanken vi närmaste mack utan problem. Det kommer inte att vara för evigt. Passa på nu!

Ändå, när jag provade den då splitternya modellen Volkswagen Up! och blev mycket imponerad (här), så satte logikern och matematikern igång att räkna…

Om jag hade kört en VW Up! istället för Passat W8 dessa mil istället…

Frida Folkvagn sopar i sig 1,1 liter bensin per mil, helst 98 oktan. Låt oss räkna på en bensin-Up! och att den lite lågt räknat nöjer sig med 0,5 liter per mil, dvs en besparing på 0,6 liter per mil. Det innebär 1800 färre litrar. Inräknat på att Up! går på minst 50 öre billigare soppa (95 oktan) innebär det ca 26.000 kr. Det mesta är trots allt skatt.

Lägg sedan till Fridas koldioxidskatt om 6000 kr årligen och att jag betalat den hittills två gånger – 12.000 kr till. Up! som är miljöbilsklassad är ännu skattefri.

Vips har jag matat in 38.000 kr extra i skatt till staten, jämfört med om jag skulle ha kört VW Up! Men det är ju så mycket häftigare med en Passat W8. Det måste ha varit det Mona Sahlin syftade på när hon hävdade att det är häftigt att betala skatt.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Mina bilar och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till God fortsättning skattesmitare

  1. Tommy skriver:

    Det finns ju de som vill betala extra skatt, för de tror att vi generellt betalar 32% skatt, men i verkligheten betalar alla någonstans mellan 52-65% i skatt. På denna sida kan man kolla själv hur stor andel man betalar i skatt:
    http://www.skattebetalarna.se/kampanj/hur-mycket-betalar-du-i-skatt
    De som vill betala extra kan ju lösa det på ett väldigt enkelt sätt: Köpa mer bensin/diesel, alkohol på Systembolaget, el och spela lotto, stryktips, V65 med mera. En väldigt stor del av priset på dessa varor är ren skatt, plus moms på skatten (för bensin i alla fall).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s