Instinkten att sträva uppåt – Filosofi om iLandsproblem i vardagen del XXI

Uppåtsträvan och om att nå upp på toppen. Moralen bland befolkningen samt civilisationers uppgång och fall

Om vår civilisations uppgång och förestående fall.

Romarriket, Aztekerna och andra stora imperium, hade också uppgång och undergång.

Hmm, förgängelse. Det är vad vår samhälle kommer att skatta åt. Som alla stora imperium gjort före oss. Lättja och motivationsbrist. Vad finns kvar att uppnå? Varför ska vi inte bara ligga på soffan och lata oss. Idag hålls mycket ändå uppe av lättjan, önskan om ett bekvämt boende, en bekväm bil och en solsemester då och då. Det är det som driver folk att jobba.

Samhället är förstås medvetna om denna risk för kollaps och har förstås sett till att underbygga dessa behov. Så att samhället kan leva vidare. För den dag individen väljer att inte jobba mer än vad som krävs för pur överlevnad, då är samhället slut och vi med det.
Ty idag torde vi kunna jobba mycket lite, om vi bara vill finnas till och tillgodose våra basala behov, som mat och tak över huvudet.

Men hotet nu kommer från två håll och samtidigt. En anstormande lågkonjunktur hotar drömmen om boende och klimathotet – sant eller falskt spelar ingen roll så länge som individen tror på det – det hotar både bilen och solsemestern.

Å andra sidan kan de ses positivt. Kostnaderna kommer att gå upp och vi behöver jobba mer för att fortsätta ha råd med detta som gemene man arbetar för. Problemet uppkommer om det blir en tilltagande och varande, t.ex. till följd av minskad efterfrågan, produktionsflytt till andra länder och förslöat tänkande som inhiberar innovationer, nytänkande och mer arbetslöshet.

Det är inte de stora inkomsterna som gör dig rik, det är de små utgifterna.

Du kan inte jobba dig rik. Kanske snåla dig rik.

Rik kommer jag aldrig bli på pengar eller materiella ting. Målet är att bli rik känslomässigt. Att våga vara nöjd längre perioder.

Vad är rikedom? Fråga dig om du verkligen blir rikare på vad du nu gör för att bli RIK.

Rikedom är att vara nöjd med sig själv och sin tillvaro. Tillvaron är synnerligen komplex, hur vill du att din tillvaro ska se ut? Jag började studera vidare för att jag hade ett genuint behov att kunna mer och att lära mig mer. Baksidan är ju konsekvenserna det för med sig, studielån, kanske mera. Att få styra sitt liv (hur kan man göra det när nästan allting viktigt beslutas på stående fot eller sker som följd av komplex interaktioner som vi inte klarar av att se eller förstå?).
Alltså, att leva i illusionen av att vara i kontroll över sitt liv. Kanske att sätta upp mål, rimliga mål och sedan uppnå dessa, njuta av det och fira varje seger.

Rikedom kan vara att få umgås med personer man trivs med, att få göra saker som skänker en glädje, utan allt för stor uppoffring.

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Filosofi och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s