Val av internet – är 4G framtiden?

Internet. Lika självklart idag som telefon och TV var på 80- och 90-talet. Fast annorlunda; när det gällde telefon, ja då köpte du en telefon, pluggade in den i jacket i väggen och betalade till Televerket. Lika med TV – en antennkabel mellan TV:n och uttaget i väggen. Och så hade man både ettan och tvåan.

Internet idag är samma oavsett leverans och innehåller både TV och telefon. Internet levereras av mängder av företag med olika tekniska lösningar. Via kopparkabel och ADSL-modem, via fiberkabel eller trådlöst. Under 2012 byggdes 4G ut och finns idag i de flesta städer. Kapaciteten är upp till 200 Mb/s.

Upp till en viss hastighet” är ju ett mått som våra internetleverantörer har fått oss att acceptera. Trots att ”garanterad hastighet” vore bättre för oss konsumenter. Men men, det är en annan historia.

Således är 4G kapacitetmässigt helt konkurrenskraftigt med fiber och bättre än ADSL.

Mitt hus är ett s.k. comhem-hus, vilket gör att jag är bunden till comhem som leverantör av internet. Så vida jag inte tar det trådlöst. Bara det är ju ett skäl om något att titta extra på alternativen…

Jag hade läst på, så när ett erbjudande dök upp (som innebar att jag slapp både startavgift och inköpskostnad för routern/modemet) så slog jag till. Och veckan efter dök det upp ett paket från Telenor i brevlådan.

Hittills är jag nöjd. Modemet är ungefär som en iPhone 3S i format och storlek och blir varm som attan, men har ändå acceptabel batteritid. Och det är ju just det som är finessen jämfört med att ha ett kabelbundet internet hemma. Detta tar jag med mig överallt!

Hastigheten är ofta 72 Mbit/s, vilket är en bit från maximala 200, men avsevärt bättre än datahastigheten i 3G-nätet. Det är inga problem att streama HD-film således.

Modemet/routern laddas enklast via usb i datorn, men kan även ladda från eluttag i väggen, med samma kabel, med samma princip som iPhone använder.

Upp till 10 enheter kan ansluta samtidigt till modemet/routern med wifi, så som iPhone, iPad, dator mm.

Så för att besvara frågan i rubriken – är trådlöst internet framtiden? Jag ställer istället en till fråga – är framtiden mobiltelefon eller fast telefon?

Bild på 4G-modemet/routern. Det som är mest skrämmande är att det är kinesiskt.

20130128-061557.jpg

Annons

Om DonDoc

Moderator av Absolutman.wordpress.com Filosof, Författare och Forskare.
Detta inlägg publicerades i Tips i vardagen och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s